joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăElevi bătuţi la şcoală în timp ce poliţia împarte broşuri

Elevi bătuţi la şcoală în timp ce poliţia împarte broşuri

Violenţa în unităţile de învăţământ în privinţa unor elevi atinge cote alarmante, în timp ce Poliţia combate fenomenul cu broşuri. Nu mai puţin de patru agresiuni au fost înregistrate în tot atâtea unităţi de învăţământ din judeţ.

Mai mult, toate cazurile au fost reclamate vineri, la intervale orare apropiate. În două dintre cazuri au fost agresiuni între elevi, iar în alte două minorii au fost agresaţi de adulţi, unul dintre ei chiar profesor.

Elevi bătuţi de colegi 

Primul caz a fost înregistrat la Liceul din Ştefăneşti. Acolo, doi elevi de liceu, ambii de 17 ani, au intrat într-un conflict în pauza dintre ore. Cei doi au început să se înjure şi să se îmbrâncească, însă la un moment dat unul dintre ei şi-a lovit adversarul cu pumnul în faţă.

Victima, plină de sânge, a apelat serviciul 112, reclamând agresiunea. Potrivit poliţiştilor, în cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

La scurt tip după acest incident, un alt elev de liceu, de această dată de la Economic, s-a prezentat la Urgențe acuzând că a fost agresat de un coleg. Tânărul se afla chiar în clasa în care învăţa. Pe fondul unui conflict mai vechi cu un coleg de clasă, a fost lovit cu pumnul în faţă, suferind leziuni.

Elevul a ajuns ulterior la spital, prezentând un traumatism facial. Cadrele medicale au informat poliţia, care a început o anchetă. „În cauză se efectuează cercetări pentru verificarea aspectelor sesizate. În funcție de rezultate vor fi dispuse măsuri legale”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Copilă de nouă ani agresată de profesoară

Aproape simultan, alte două cazuri de elevi agresaţi au avut loc în două şcoli din judeţ. De această dată, elevii au fost agresaţi de adulţi. Primul caz a avut loc la Şcoala din Brăeşti. Agresoarea ar fi fost chiar profesoara de limba engleză a unei eleve de nouă ani, din localitate. Polițiștii din Dorohoi au fost sesizați că minora ar fi fost agresată în timp ce se afla la ore.

Cea care a lovit-o a fost chiar profesoara, enervată de faptul că eleva ar fi plecat din şcoală fără permisiune. În acest caz, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă.

Elev bătut de un părinte 

Un alt caz a fost semnalat lângă şcoala din satul Cerchejeni, comuna Blândeşti. Un elev, în vârstă de 13 ani, tocmai ieşea de la şcoala din sat, unde terminase orele. Acesta a fost ajuns din urmă de tatăl unui coleg de clasă, care a început să îl înjure.

Speriat, elevul ajuns în curtea unui magazin din sat şi s-a blocat, după cavalcada de injurii pe care a primit-o. În acel moment, bărbatul în vârstă de 39 de ani a început să îl lovească cu pumnii şi palmele peste cap. Ulterior, copilul a reuşit să fugă şi a ajuns acasă, unde i-a povestit totul mamei. Când femeia a văzut urmele agresiunii, a sunat la 112. O ambulanţă a ajuns la faţa locului, cadrele medicale acordându-i îngrijiri copilului la domiciliu.

„Starea de sănătate a acestuia era stabilă şi în afara oricărui pericol. Ulterior, la solicitarea familiei, a fost transportat la Secţia de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgenţă, în vederea unui consult medical amănunţit”, a precizat medicul Daniela Amarande, din cadrul SJA Botoșani.

Poliţiştii deplasaţi la locul incidentului au constatat că cele sesizate de femeie prin 112 se confirmă. Astfel, agresorul a fost amendat cu 400 de lei. Mai mult, pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe.

Incidente în plină campanie de prevenţie

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Județean au fost înştiinţaţi încă de vineri de toate cele patru cazuri de elevi. „Nu ştim nici noi cum să explicăm această situaţie, un pic mai aparte. Au fost făcute informările la IŞJ de către conducerile celor patru unităţi de învăţământ. Se fac anchete la nivelul unităţilor respective şi ulterior vor fi luate măsurile care se impun. Urmează să stabilim şi gravitatea fiecărei fapte în parte”, a precizat profesorul Bogdan Suruciuc, inspector şcolar general al IŞJ Botoșani.

Poliţiştii vor trebui să lămurească toate aceste aspecte, fiind deschise anchete în fiecare caz în parte. „La finalizarea cercetărilor în aceste dosare, se vor propune soluţii procedurale”, a precizat Delia Nenişcu. Ceea ce este interesant este însă faptul că, exact în această perioadă, structurile de prevenţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie desfăşoară activităţi chiar pe prevenţia violenţei în şcoli, în care se împart pliante elevilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...