vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăDascăl scăpat de condamnare după ce şi-a ucis concubina

Dascăl scăpat de condamnare după ce şi-a ucis concubina

Un botoșănean anchetat pentru omor, după ce și-a ucis concubina, nu va răspunde pentru crima comisă. Asta deoarecet o expertiză medico-legală psihiatrică a stabilit că acesta a comis fapta fără discernământ.

Fost dascăl la biserica din satul Slobozia, comuna Cordăreni, F.A. şi-a ucis iubita concubina chiar de ziua ei. Femeia din Dâmboviţa venise la el în vizită. Pe 17 octombrie, chiar în ziua în care femeia a împlinit 39 de ani, între cei doi a avut loc un episod violent. În urma acestuia bărbatul i-ar fi tăiat gâtul cu un cuțit. Asta deși, susțineau apropiații, F.A. intenționa chiar să o ceară în căsătorie.

Cert este că la puțin timp el a sunat la 112 anunțând că și-a ucis concubina. Bărbatul nu a încercat să fugă de polițiști, dar ceva le-a atras atenția anchetatorilor. În momentul în care l-au întrebat despre ce s-a întâmplat, bărbatul a afirmat că „s-a deschis altarul și am văzut diavolul” și că a auzit mai multe voci care i-ar fi spus ce să facă. Reacția acestuia i-a pus pe gânduri pe procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, care preluaseră cercetările. Bărbatul a fost internat la Psihiatrie, pentru ca medicii să stabilească dacă a avut sau nu discernământ.

Bărbatul nu a avut discernământ

Concluzia celor care au efectuat expertiza medico-legală psihiatrică a fost una clară – bărbatul nu a avut discernământ. Prin urmare, procurorii au sesizat instanța de judecată, care a dispus internarea medicală provizorie. Ulterior, în baza concluziilor expertizei medico-legale psihiatrice, procurorii au decis clasarea dosarului, invocându-se iresponsabilitatea autorului. Asta deși F.A. era cercetat pentru o faptă deosebit de gravă respectiv violenţă în familie sub forma omorului.

„Constatarea existenței stării de iresponsabilitate este făcută numai de medicii de specialitate, prin efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice. Un făptuitor iresponsabil nu poate fi pedepsit de lege, ci va fi supus unor măsuri medicale de siguranță, măsuri menite să trateze boala și să prevină săvârșirea unor noi fapte antisociale. Sub aspect procesual, odată constatată starea de iresponsabilitate, în cursul urmăririi penale se dispune scoaterea de sub urmărire și clasarea cauzei”, a explicat Valeriu Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Fostul dascăl a fost internat la Psihiatrie

De altfel, F.A. a rămas internat într-o unitate de profil, după ce instanța a hotărât internarea medicală într-o unitate sanitară de specialitate, „până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”. Altfel spus, dacă nu își va reveni, bărbatul riscă să-și petreacă restul zilelor în această unitate sanitară.

De altfel, crima comisă anul trecut i-a surprins pe toți din localitate. Asta deoarece F.A. nu era cunoscut ca o persoană violentă, nu era nici consumator de băuturi alcoolice. Acesta nu era cunoscut cu probleme psihice.

Bărbatul era divorțat de trei ani și avea șase copii din fosta relație. De altfel, după divorț, el rămăsese să aibă grijă de cei trei copii mai mari, iar fosta soție de ceilalți trei mai mici. După grozăvia din octombrie 2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a sesizat imediat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în vederea luării măsurilor legale de ocrotire.

Maşină furată la Iaşi

Cazul nu este singular. Anul acesta, un tânăr din Botoșani, care la începutul lunii iunie 2021 a avariat mai multe mașini pe drumul dintre Lețcani și municipiul Iași, după ce a furat un autoturism, a scăpat și el de răspunderea penală pe același considerent.

Procurorii au clasat dosarul penal, iar în baza concluziilor medico-legale magistrații ieșeni au dispus măsura internării. Asta după ce toate expertizele medico-legale au arătat că botoșăneanul C.O.R., acum în vârstă de 24 de ani, a suferit un episod psihotic, el fiind diagnosticat cu „tulburare psihotică acută polimorfă”.

În plus, toate evaluările făcute de medicii specialiști au arătat că, în timpul comiterii faptelor, el a avut discernământul absent.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...