sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTActivitate la secret în legislativul judeţean

Activitate la secret în legislativul judeţean

Dispreț față de lege. Cam așa s-ar putea traduce faptul că niciun consilier județean botoşănean nu a depus până acum rapoartele de activitate prevăzute de Codul Administrativ.

Conform Codului administrativ, în vigoare din anul 2019, consilierii județeni au anumite obligații, printre care și depunerea unui raport de activitate în care să prezinte cetățenilor ce au făcut efectiv în timpul unui an de zile în exercitarea mandatului obținut prin vot. Deși au trecut deja două luni din acest an, dar și două săptămâni din luna martie, pe site-ul Consiliului Județean nu era publicat nici măcar un singur raport.

Situația nu face altceva decât să arate că mai toți consilierii județeni tratează cu dispreț acest gest normal de transparență. De altfel, și anul trecut rapoartele de activitate au fost depuse tot numai după ce „Monitorul de Botoșani” a semnalat această carență. Chiar și așa, multe au fost pur și simplu formale, pentru că mulți au redactat rapoartele fără să spună mare lucru, lăudându-se că au participat la ședințe și întâlniri.

Nimic concret despre întâlnirile trimestriale cu cetățenii, probabil pentru că nu se realizează, deși sunt prevăzute de Codul Administrativ. Asta pentru că după ce sunt votați și se văd în Consiliul Județean, politicienii nu mai dau explicații nimănui și tratează cu dispreț cetățenii care i-au trimis acolo să le reprezinte interesele.

Contravenţie prevăzută în lege

Gestul lor este sancționabil, fiind contravenție, însă nici acest lucru nu i-a făcut să fie mai atenți.

Astfel, în articolul 225 din Codul Administrativ, la alineatul 1 se prevede că aleşii locali (n.r., termen care se aplică și în cazul consilierilor județeni) sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local, respectiv în consiliul judeţean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii.

La fel, la alineatul 2 din același articol se precizează că „fiecare consilier local, respectiv consilier judeţean, precum şi viceprimarii, respectiv vicepreşedinţii consiliului judeţean sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale”.

Nici preşedinta nu şi-a onorat obligaţia

Cum nici președintele CJ, Doina Federovici, nu a făcut acest lucru, nici aleșii județeni nu s-au grăbit să intre în legalitate. „Doamna președinte a lăsat raportul la birou, dar nu am avut timp să îl depun”, a spus Marius Ilincaru, directorul de cabinet al președintelui Doina Federovici.

La rândul său, secretarul general al județului, Marcel Stelică Bejenariu, a recunoscut că, deși a trecut mai bine de două luni din acest an, nimeni nu a depus raportul de activitate. „Codul Administrativ prevede că acesta se depune după un an calendaristic, însă deocamdată nu am primit nimic”, a recunoscut Marcel Stelică Bejenariu. Prin urmare, cu toate că au trecut deja două luni din 2023, iar imediat trece și primul trimestru, deși au fost două ședințe ordinare și alte câteva extraordinare, niciun consilier județean nu a depus raportul de activitate, așteptând probabil să li se aducă aminte că trebuie să respecte legea.

Ar trebui să se sancţioneze între ei

De ce s-a ajuns la această situație, este greu de spus. Poate și pentru faptul că legea nu prevede vreo sancțiune expresă pentru neducerea la îndeplinire a acestei obligații. Deși, în Regulamentul de funcționare al Consiliului Județean există un capitol separat denumit „Răspunderea aleșilor locali”, în care se menționează că „pentru încălcarea de către consilierii județeni a prevederilor Codului administrativ, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese și a prevederilor regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean, Consiliul Județean poate aplica mai multe sancțiuni disciplinare”.

Cum nedepunerea rapoartelor de activitate reprezintă o încălcarea a Codului Administrativ, se pot aplica și sancțiuni. Acestea pornesc de la avertisment și până la retragerea indemnizației lunare pentru una sau două luni. Doar că sancțiunile se aplică de președinte, ori de plen, în funcție de situație, însă, dată fiind situația existentă, practic nu are cine să le aplice, întrucât toți sunt în culpă.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...