vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTProfesorul acuzat de abuz sexual a demisionat

Profesorul acuzat de abuz sexual a demisionat

Profesorul din Ştefăneşti acuzat de corupere sexuală a minorilor şi-a dat demisia. După ce, în mai multe rânduri, a depus ba cerere de concediu fără plată, ba cerere să revină la catedră, cadrul didactic din Liceul Ştefăneşti şi-a înaintat demisia conducerii unităţii. Comitetul director a luat act de aceasta şi a informat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).

„Putem confirma că domnul profesor şi-a depus demisia în cursul lunii februarie. Nu a invocat vreun motiv anume”, a precizat inspectorul școlar general, Bogdan Gheorghe Suruciuc.

În luna august anul trecut, profesorul de la Liceul Ştefăneşti a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de coruperea sexuală a minorilor.

Cazul a fost relatat în mai multe rânduri în paginile „Monitorului de Botoșani”. A fost prezentată inclusiv o înregistrare care a ajuns şi pe mâna anchetatorilor, dar şi mai multe mesaje ale profesorului. După ce au derulat o anchetă timp de câteva luni, poliţiştii au comandat şi o percheziţie informatică în calculatoarele profesorului acuzat, însă dovezile strânse nu ar fi fost concludente.
După exact şase luni de la mediatizarea cazului, procurorul care a instrumentat dosarul a decis însă trimiterea în judecată.

„Cum poliția nu ştie nimic, nu poate afla?”

La un moment dat, mama copilului a ajuns la disperare, după ce zvonurile clasării au circulat prin comunitate. Aceasta spune că băiatul ei, şi aşa traumatizat, a avut un şoc când a auzit aceste lucruri. „Când auzi că se vorbeşte despre clasarea dosarului, când copilul meu încă merge la consiliere psihologică şi este traumatizat, nu ai cum să nu te gândeşti la o muşamalizare a cazului. Mai rău decât mi-a fost când fiul meu îmi spunea că se va sinucide dacă nu se face dreptate, nu are ce să fie. Şi psihologii mi-au confirmat aceste gânduri. Mă simt foarte revoltată. Cum aşa minune, atâția copii au auzit astfel de lucruri despre profesor, dar poliția nu ştie nimic, nu poate afla?”, s-a întrebat mama copilului.

Ar mai fi o victimă

De atunci, profesorul a fost plasat în mod continuu sub control judiciar, de fiecare dată contestaţiile acestuia fiind respinse. O nouă astfel de măsură este valabilă până luna viitoare. „Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar, dispusă prin ordonanţa emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani faţă de inculpat, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de coruperea sexuală a minorilor, măsură preventivă pe care o menţine, urmând ca, în termen de 60 zile, instanţa să verifice dacă subzistă temeiurile ce au determinat luarea măsurii preventive. Respinge, ca nefondată, cererea inculpatului, de revocare a măsurii controlului judiciar”, se arată în decizia instanţei.

Conform noului cod penal, „pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, atunci când minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului”. Între timp, procesul a cunoscut mai multe termene.

La ultimul dintre ele un alt tânăr a adus acuzaţii grave aceluiaşi cadru didactic, asemănătoare cu cele pentru care a fost trimis în judecată. De partea cealaltă, avocaţii apărării au chemat unul dintre profesorii liceului, care a vorbit în termeni foarte buni despre cel acuzat de corupere sexuală. Apărarea a cerut o nouă expertizare psihologică a copilului de la care a pornit reclamaţia, astfel că vor mai fi mai multe termene până la finalizarea procesului.

„Eu totuşi am încredere în justiţie”

Acum, mama copilului speră că lucrurile se vor linişti şi mai ales că băiatul va putea reveni la viaţa normală.
„Eu totuşi am încredere în justiţie şi am sentimentul că se va face dreptate. Copilul şi acum merge la consiliere. Numai Dumnezeu știe şi el va hotărî ce va fi. Cel puţin, să nu mai fie şi alte victime prin şcoală”, a spus mama elevului.

Profesor înregistrat pentru susţinerea acuzaţiilor

Cazul şocant a ieşit la iveală în iarna lui 2022. Atunci, mama unui elev de 15 ani, de la Liceul din Ştefăneşti, a făcut o plângere la Poliţie, la adresa unui profesor de agricultură din liceu. Aceasta a reclamat că fiul ei a fost atins într-un mod nepotrivit de cadrul didactic, care îl invitase în birou. Mai mult, cadrul didactic i-ar fi făcut şi o serie de sugestii nepotrivite. Femeia a prezentat oamenilor legii şi o înregistrare audio în acest sens, făcută chiar de fiul ei.

Copilul a fugit la un moment dat din biroul profesorului. Ulterior, cadrul didactic a încercat să îi convingă pe mamă şi copil să nu facă reclamaţie.

La scurt timp, poliţiştii au declanşat o anchetă vizându-l pe profesor. La un moment dat, acesta a fost şi supus unei percheziţii cu trupele speciale, timp în care copilul a avut nevoie de consiliere psihologică. Deşi iniţial profesorul şi-a luat un an de concediu fără plată, peste câteva luni a făcut cerere pentru a se întoarce în activitate. În luna mai a acestui an a primit acceptul consiliului de administraţie al liceului de a se întoarce la catedră, însă între timp poliţiştii botoşăneni au emis un ordin de control judiciar, pentru a preîntâmpina chiar acest lucru, întoarcerea acestuia în rândul elevilor.

În mod ciudat, profesorul şi-a depus o cerere de concediu fără plată la liceu, iar în aceeași zi a şi contestat în instanţă decizia de suspendare a contractului de muncă, cerută chiar de el. În mod firesc, instanţa a respins cererea, astfel că acesta a rămas departe de catedră.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...