spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăPrima PaginăNoul PUG al municipiului, lovit de ghinion. Moartea arhitectului cheie amenință finalizarea...

Noul PUG al municipiului, lovit de ghinion. Moartea arhitectului cheie amenință finalizarea documentației

Până la finele anului 2023, municipiul Botoşani ar trebui să aibă un nou Plan Urbanistic General (PUG). La această documentație laborioasă se lucrează din anul 2015, însă un eveniment nefast pune sub semnul întrebării finalitatea proiectului pentru care s-au alocat peste 600.000 de lei.

PUG este „o lege locală a modului de utilizare a orașului”, pentru că orice proiect imobiliar şi toată activitatea din municipiu se raportează la acesta.

Primul PUG al municipiului a fost finalizat în 1999 şi a intrat în aplicare în anul 2000, având o valabilitate de 10 ani. Începând cu 2011, a tot fost prelungit cu câte un an, existând prevederi legale în acest sens. Contractul pentru noua documentație a fost câștigat de firma Quattro Design din București, firmă cu experiență în domeniu, coordonată de un arhitect urbanist doctor, fost profesor universitar.

Centralizarea documentelor, reluată de la zero

După opt ani de lucru, elaborarea noului PUG a întâmpinat un eveniment de forță majoră. În luna martie, din cauza unei boli incurabile, coordonatorul de proiect, arhitectul Șerban Popescu Criveanu, a decedat. Moartea acestuia a creat mari dificultăți atât în cadrul firmei de proiectare Quattro Design SRL, cât și asupra elaborării PUG.

„După această perioadă de forță majoră intervenită, s-au reluat discuțiile între beneficiar și prestator, având în vedere necesitatea reorganizării echipei de elaborare, revizuirea părților de documentații asumate de coordonatorul de proiect inițial, cât și centralizarea întregului pachet de documente necesar continuării demersurilor de actualizare a PUG”, a declarat Alexandru Agavriloae, arhitectul șef al municipiului.

Potrivit arhitectului șef, Primăria a centralizat toate documentele existente până la data curentă, cererile înregistrate în prima parte a consultării publicului interesat, precum și cererile de introducere a unor terenuri extravilan în intravilanul ce urmează a fi propus. Aceste sugestii vor fi trasate în etapele a III-a, privind conceptul general de dezvoltare (masterplan), respectiv în etapa a IV-a a actualizării PUG, care presupune redactarea finală, avizarea și aprobarea documentului.

Cheltuielile estimate pentru aceste etape se ridică la aproximativ 220.000 de lei fără TVA, conform contractului încheiat. În acest proces de avizare și consultare publică, modificările aduse documentației vor trebui integrate în PUG-ul final, iar dezbaterile publice vor fi organizate în etape pe teme de interes.

Agavriloae a menționat că Planul Urbanistic Urban a fost elaborat în proporție aproximativ 70%, urmând ca municipalitatea să prelungească termenul de finalizare începând cu 1 ianuarie 2024.

Forma finală a PUG depinde de vocea cetățenilor

„În etapa de avizare cât și în etapa de consultare a publicului și instituțiilor direct interesate, vor putea surveni modificări ce vor trebui preluate și adaptate la forma finală a PUG. Dezbaterile publice urmează să se desfășoare pe teme de interes (instituții/cetățeni) în mai multe runde, ceea ce va induce un surplus considerabil de activitate în cadrul aparatului de specialitate al Primăriei, deja încărcat cu activități până la acest moment. Într-o etapă următoare, din partea proiectantului există intenția de a revizui studiul istoric asupra municipiului și de a-l prezenta spre avizare în comisiile Ministerului Culturii. astfel încât această avizare ar reprezenta începutul procedurilor de acest fel”, a mai arătat Alexandru Agavriloae.

Un aspect crucial în dezvoltarea urbanistică preconizată de PUG va fi influențat de Planul de Mobilitate Urbană, care reprezintă o parte integrantă a documentației și va furniza strategii și metode pentru controlul dezvoltării și calității vieții în comunitate.

De asemenea, se preconizează modificări semnificative ale infrastructurii urbane în anumite zone ale orașului, menite să faciliteze o dezvoltare rapidă și coordonată. De asemenea, va fi acordată o atenție deosebită rețelei de spații verzi, inclusiv a proiectelor de amenajare a noilor spații verzi.

„Informațiile obținute din partea publicului și factorilor determinanți în gestiunea și administrarea anumitor domenii de activitate vor fi prelucrate, sintetizate și cuprinse în propunerile de dezvoltare urbanistică, cu precădere în propunerea preliminară de evoluție a teritoriului, materializată în etapa a-III-a prin: memoriul general; planșele de reglementări sectoriale și regulamentul local de urbanism”, a precizat arhitectul șef al orașului.

Planul de mobilitate urbană, inclus în noul PUG

Documentația realizată până în acest moment a abordat aspecte diverse, de la analiza documentelor anterioare, evoluția populației și locuirea, până la mobilitatea urbană. Acest efort complex va contribui la dezvoltarea planificată și coerentă a municipiului Botoșani.

„Cu siguranță vor apărea modificări de caracter al țesutului urban în anumite zone ale orașului, datorate modernizării infrastructurii rutiere și extinderii rețelelor edilitare, ceea ce va permite o dezvoltare mai rapidă și mai bine coordonată, astfel încât să poată fi preîntâmpinate disfuncționalitățile și să sporească confortul cetățenilor. Un impact asupra dezvoltării preconizate de PUG îl va avea și Planul de mobilitate urbană, ce se află deja la a doua ediție și care este parte integrantă din documentația de urbanism, oferind un plus de strategie și metode de control al indicatorilor de dezvoltare și a efectelor asupra calității vieții la nivelul întregii comunități, cu implicații și la nivelul zonei metropolitane”, a explicat Alexandru Agavriloae.

Acesta a menționat, de asemenea, că va prelua proiectele aflate în desfășurare privind amenajarea de noi spații verzi, într-un pachet integrat de obiective comune sau complementare cu cele din domeniul protecției patrimoniului istoric.

„Se fac eforturile necesare pentru ca finalizarea actualizării PUG și a Regulamentului local de urbanism să se efectueze în cele mai bune condiții și în termenul cel mai scurt posibil, având în vedere dinamica legislativă, a pieței de proiectare în domeniul urbanismului, dar și situațiile neprevăzute ce pot apărea în toată această perioadă”, a afirmat arhitectul șef al municipiului.

Ce este Planul Urbanistic General

Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localității. Acesta cuprinde analize, reglementări şi regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unității de bază (suprafețe din intravilan, cât şi din extravilan). În același timp, PUG-ul stabilește norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, Planurile Urbanistice Zonale şi apoi Planurile Urbanistice de Detaliu.

Această documentație este foarte importantă în primul rând pentru investitorii care doresc să dezvolte proiecte imobiliare, pentru cei care doresc să dezvolte investiții în alte domenii dar şi pentru cetățenii care vor să-şi ridice o casă.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...