spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalFabrică de permise spartă de procurori

Fabrică de permise spartă de procurori

O filieră a corupției, care opera în obținerea frauduloasă a permiselor de conducere, a fost destructurată în urma unei anchete a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani și a ofițerilor Direcției Generale Anticorupție. În urma investigațiilor, doi suspecți, Vasile B. și Mariana A., au fost trimiși în judecată de procurori sub acuzația de trafic de influență, într-un caz care a zguduit sistemul obținerii permiselor de conducere de la Botoșani.

Investigațiile au fost inițiate încă din 2017, iar ancheta a condus la descoperirea unui fenomen – persoane din județul Iași își stabileau temporar reședința în Botoșani pentru a obține permise de conducere. Analiza situației a dezvăluit că 125 din cele 140 de persoane domiciliate în Iași și stabilite temporar în Botoșani în anii 2016-2017 au aplicat pentru obținerea permisului de conducere în județul Botoșani. Ancheta a scos la iveală că aceste persoane, în colaborare cu instructori auto și funcționari corupți, își stabileau temporar reședința pentru a obține ilegal permisele de conducere.

Operaţiune complexă pusă la cale de procurori

Procurorii au demarat o operațiune complexă pentru a identifica și destructura întreaga filieră. Au fost desemnați investigatori sub acoperire, iar un martor amenințat a furnizat informații cruciale despre activitățile ilicite ale unui instructor auto din Flămânzi.

Supravegherea tehnică și interceptarea convorbirilor au dus la identificarea conexiunilor dintre instructori auto, funcționari publici și polițiști locali implicați în schema frauduloasă. Investigatorii au reușit să adune dovezi consistente prin intermediul unor tranzacții simulare, în care sume de bani erau plătite pentru a facilita examenele și obținerea permiselor.

De asemenea, au fost descoperite conexiuni cu o clinică privată care percepea taxe ilegale pentru testarea psihologică și alte servicii necesare pentru obținerea permisului. Altfel spus, în activitatea infracţională ar fi fost implicaţi medici şi psihologi din cadrul unor centre medicale de pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, care au eliberat, în fals, în schimbul unor sume de bani, fişe medicale şi avize psihologice necesare constituirii dosarelor de candidat pentru susţinerea examenelor în vederea obţinerii permiselor de conducere. nchetatorii au subliniat utilizarea intensivă a comunicațiilor online, în special prin platforma „WhatsApp”, pentru coordonarea activităților ilegale. Au fost identificate discuții între inculpați, instructori auto și funcționari corupți care dezvăluiau detaliile operațiunilor ilicite.

Petiţie anonimă depusă în 2017

Totul a început în luna mai 2017, când la Serviciul Județean Anticorupție Botoșani a ajuns o petiție anonimă, din conținutul căreia rezulta că o persoană ar fi oferit, cu titlu de mită, unor funcționari din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Botoșani sumele de 300 euro pentru examinarea teoretică şi 200 euro pentru proba practică, în vederea obținerii permisului de conducere auto. Au urmat o serie de investigații care au arătat că din cei 125 de ieșeni, un număr semnificativ au indicat aceeaşi adresă de reşedinţă, 13 persoane fiind la o adresă, 17 persoane la o altă adresă, iar 10 persoane la un alt treilea domiciliu.

Pe de altă parte, verificările efectuate în cauză au mari arătat că un număr semnificativ de persoane au efectuat cursurile în vederea obţinerii permisului de conducere cu anumiţi instructorii auto, 54 fiind înregistrați la doi instructori auto din Flămânzi. Ulterior, la data de 14 mai 2018, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a mai ajuns o sesizare primită prin telefonul Anticorupție prin care erau semnalate posibile fapte de corupţie comise în legătură cu obţinerea permiselor de conducere la nivelul SPCRPCIV.

Investigator sub acoperire infiltrat în reţea

Pentru a vedea care este filiera, procurorii au desemnat, la începutul lui 2019, un investigator sub acoperire. De asemenea, pe 13 februarie 2019, s-a acordat prin ordonanţă statutul de martor ameninţat unei persoane care a fost audiată la data de 14 februarie 2019 și care a furnizat detalii în legătură cu activitățile ilicite întreprinse de un instructor auto din oraşul Flămânzi. Ba mai mult, în urma punerii în aplicare a unor măsuri de supraveghere tehnică, s-au conturat elemente noi legate de activitatea infracțională. Ce a urmat a întrecut orice închipuire.

Un rol important în juca instructorul auto Vasile B., din Flămânzi, care era în legătură cu alți colegi, dar și cu funcționari de la Evidența Populației, clinici medicale, psihologi, ori chiar polițiști locali. Totul se făcea pe bani, iar în circa trei luni „clientul” care plătea obținea totate documentele necesare, făcea cursurile, susținea examenele și obținea și permisul de conducere. Astfel, un investigator sub acoperire a remis suma de 450 lei pentru luarea în spațiu și tot tacâmul. Astfel, pe 4 aprilie 2019, instructorul auto i-a solicitat mai apoi suma de 50 lei pentru psiholog, aceasta pentru ca elevul să nu mai susțină testul psihologic.

De asemenea, pentru a nu mai fi supus controalelor medicale, instructorul auto i-a solicitat „elevului” suma de 100 lei, pentru obținerea fișei medicale în aceste condiții.

Certificat pentru ore de legislaţie obţinut fără prezenţă

La data de 14 aprilie 2019, investigatorul sub acoperire s-a întâlnit cu instructorul auto, şi a efectuat o primă ședință de conducere, urmând să se întâlnească din nou în perioada 20-21 aprilie 2019. Ulterior, instructorul i-a spus investigatorului că „trebuie să dai bani ca să te pună mai repede”, respectiv suma de 150 de euro, însă i-a sugerat să treacă mai repede examenul teoretic și vor vorbi mai multe ulterior acestui moment. Investigatorul a fost de acord cu această manieră de lucru, ba mai mult a plătit 100 de lei pentru a putea susține proba de sală pe 6 iunie 2019, deși nu avea programare.

Așa se face că investigatorul sub acoperire nu s-a prezentat la nicio oră de legislaţie rutieră, dar i-a fost emis un certificat de absolvire a cursurilor inclusiv de legislație rutieră. Interesant este că cel care a emis documentele era un angajat al Penitenciarului Botoșani, care ar fi avut și un PFA.

Doar trei ore de conducere efectuate din 30

Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că nici măcar orele de condus nu erau efectuate în totalitate, deși numărul minim prevăzut de legislație era de 30 de ore de conducere. Așa se face că investigatorul sub acoperire, la data de 28 mai 2019, avea deja avea consemnate în documente toate orele de conducere ca fiind efectuate, deşi el nu participase decât la trei şedinţe de conducere.

Șocul cel mare a fost pe 6 iunie 2019, când instructorul auto i-a predat dosarul de candidat și i-a spus că a consemnat în acte că a făcut cursuri de conducere cu alt instructor, adică cu o femeie, iar profesor de legislaţie rutieră fusese altcineva, persoane cu care investigatorul sub acoperire nu a intrat niciodată în contact şi pe care nici măcar nu le cunoştea.

Din alte discuții a rezultat că instructorul va interveni pe lângă un funcţionar public pentru a-i facilita participarea la examenul teoretic fără programarea prealabilă obligatorie, costul fiind de 100 lei. Doar că în ziua examenului, investigatorul nu a fost strigat, l-a sunat pe instructor, iar așa s-a ajuns la celălalt inculpat din dosar, o polițistă locală, Mariana A. care elibera codurile de bare, aceasta fiind bănuită că intermedia introducerea la examen „peste rând”, favorizând obţinerea, fără îndeplinirea condițiilor legale, a permiselor de conducere de către candidaţi.

Listing-uri verificate de procurori

Anchetatorii au solicitat mai apoi de la operatorii de telefonie listing-urile privind convorbirile efectuate și datele de mesagerie scrisă de la și către numerele de telefoane mobile ale suspecților. Ulterior, analizând datele procesate și hărțile relaționale cu privire la succesiunea apelurilor telefonice efectuate, în perioada 01 februarie 2017 – 31 decembrie 2019, au rezultat că cei bănuiți de activități ilegale au purtat 5 discuții telefonice cu examinator auto.

De asemenea, au fost identificate 18 discuții telefonice între polițista locală și un alt instructor suspect în cauză, dar și alte 81 de convorbiri telefonice între inculpați. „Din cercetările efectuate în cauză, precum și din activitățile autorizate desfășurate de investigatorul sub acoperire a rezultat faptul că, o mare parte din discuțiile și convorbirile purtate de inculpații în cauză, precum și de persoanele cu care aceștia interacționează în activitatea infracțională, au fost purtate pe diverse canale de comunicație on-line, în special „WhatsApp”, așa cum rezultă și din analiza perchezițiilor informatice efectuate asupra telefoanelor mobile ale acestora”, au arătat anchetatorii.

Percheziţii făcute de procurori

Afacerile au ieşit la iveală în februarie 2020, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, în colaborare cu ofiţerii DGA, au organizat mai multe percheziţii simultane în 16 locații situate în județele Botoşani şi Suceava, dintre care una la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Botoşani, una la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Flămânzi, două la sediile unor centre medicale, precum şi la domiciliile mai multor persoane, între care şi funcţionari ai serviciilor menţionate anterior.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, de la imobilele unor instructori auto şi funcţionari publici au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile, laptopuri şi sume importante de bani (aproximativ 20.000 de euro şi 55.000 de lei), în vederea continuării cercetărilor. Ulterior, s-a constatat că suma în euro predată investigatorului sub acoperire de către procuror au ajuns în posesia polițistei locale.

Cercetările au durat până anul acesta, când, pe baza tuturor probelor, Vasile B și Mariana A. au fost trimiși în judecată. Deocamdată, dosarul este în faza Camerei preliminare, iar până la propnunțarea unei sentințe defintive, cei doi vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.8 °
22.7 °
33 %
3.1kmh
92 %
joi
23 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...