luni, iulie 4, 2022

Sfântul Tihon

A fost sfințit episcopul Amatundei (Cipru). Tatăl lui Tihon a fost brutar. Din viața sa aflăm că fiind pus de tatăl său să vândă pâine, el o dăruia săracilor fără plată. Când a fost întrebat de tatăl sau de ce împarte săracilor pâine fără bani, el i-a răspuns că împrumută pe Dumnezeu atunci când dăruiește săracilor pâini. În urma rugăciunilor sale, tatăl său a găsit hambarele atât de pline de grâu, încât nu mai putea deschide ușa acestora.

Sfântul Tihon a convertit mulți păgâni la credința în Hristos, dărâmând multe temple și ridicând biserici pe locul lor.

 

Suntem copii ai lui Dumnezeu și asemenea Domnului

 

Din pulberea pământului l-a zidit Domnul pe om, dar ne iubește ca pe propriii Săi copii și ne așteaptă cu dor la El. Domnul ne iubește până într-atât, încât de dragul nostru S-a întrupat, Și-a vărsat Sângele pentru noi și ni L-a dat băutură, și Trupul Lui Preacurat ni l-a dat spre mâncare; și așa ne-a făcut copiii Lui, din Trupul și Sângele Lui, și asemenea Domnului în trup, așa cum oricare ar fi vârsta lor, copiii sunt asemenea tatălui lor, iar Duhul lui Dumnezeu dă mărturie duhului nostru că vom fi veșnic împreună cu El.

Domnul ne cheamă neîncetat la El: „Veniți la Mine și Eu vă voi odihni pe voi”. Ne hrănește cu Preacuratul Lui Trup și Sânge. Ne povățuiește cu milostivire prin Cuvântul Său și prin Duhul Sfânt. Ne-a descoperit taine. Viază în noi și în Tainele Bisericii și ne duce acolo unde vom vedea slava Lui. Dar fiecare va vedea această slavă pe măsura iubirii lui. Cine iubește mai mult, acela năzuiește cu putere să fie împreună cu Domnul Cel Iubit și de aceea se va alipi mai mult de El; cine iubește puțin, acela dorește puțin, iar cine nu iubește nu dorește și nu năzuiește să vadă pe Domnul și rămâne în întuneric.

Până la lacrimi mi-e milă de oamenii care nu cunosc pe Domnul, care nu cunosc milostivirea Lui. Dar nouă Domnul ni S-a arătat prin Duhul Sfânt, și noi trăim în lumina sfintelor Sale porunci.

Lucru minunat: harul mi-a dat să înțeleg că toți oamenii care iubesc pe Dumnezeu și păzesc poruncile Lui sunt plini de lumină și asemenea Domnului; dar cei ce se împotrivesc lui Dumnezeu sunt plini de întuneric și asemenea vrăjmașului.

Și e firesc aceasta. Domnul e Lumină [1 În 1, 5] și El luminează pe robii Săi, dar cei ce slujesc vrăjmașului au primit de la el întunericul.

Dacă toate noroadele pământului ar ști cât de mult îl iubește Domnul pe om, toți L-ar iubi pe Hristos și smerenia Lui și ar dori să se asemene Lui întru toate. Dar, prin el însuși, omul nu poate aceasta, fiindcă numai în Duhul Sfânt se face omul asemenea lui Hristos. Omul căzut se curățește prin pocăință, se înnoiește prin harul Duhului Sfânt și se face întru totul asemenea Domnului.

Atât de mare e milă lui Dumnezeu față de noi.

Cine a cunoscut iubirea lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, acela nu cunoaște odihnă nici ziua, nici noaptea și chiar dacă trupul lui e neputincios și dorește să se întindă pe pat, chiar și pe pat sufletul lui neobosit este atras cu toată puterea spre Dumnezeu, Tatăl lui. Domnul ne-a înrudit cu El. „Tu, Părinte, în Mine, și Eu în Tine, ca și ei să fie una întru Noi” [În 17, 21], Așa, prin Duhul Sfânt, Domnul face din noi o singură familie cu Dumnezeu-Tatăl. (Sf. Siluan Athonitul)

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
24.6 ° C
25.6 °
21.1 °
80 %
2.1kmh
3 %
lun
33 °
mar
35 °
mie
30 °
joi
23 °
vin
27 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9453

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mergeți de luați benzină cât prețurile conțin reducerea asta teribilă. Că nu ține mult.

EDITORIAL

Conflictul dintre progresismul de la vârful conducerii Uniunii Europene și conservatorismul est-european, în sfera căruia gravitează și majoritatea politicienilor din România, devine tot mai...

EPIGRAMA ZILEI

Cine-n dragoste nu crede N-ar mai călca iarbă verde Ci spini și nisip fierbinte Ca să se învețe minte... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...