spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Românești

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Românești

S-a născut în București în anul 1765. A ajuns la Colegiul “Sfântul Sava”, unde a studiat limbile clasice: latină şi greacă, precum şi teologie, gramatică şi alte științe. A intrat în monahism la Mănăstirea Neamț şi a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski.

A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Ţării Românești, direct din treaptă de ierodiacon, în anul 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin şi Elena.

Moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov.

Sfântul Mucenic Eusebie

S-a afirmat mai ales ca apărător al dreptei credințe în faţa ereziei ariene şi a fost cel care l-a susținut pe Sfântul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei.

În timpul domniei lui Iulian Apostatul, când creștinii au suferit noi persecuții, Sfântul Eusebie şi-a dezbrăcat veşmintele arhierești, înlocuindu-le cu cele ale unui simplu soldat, cutreierând astfel Siria, Fenicia şi Palestina. În tot acest timp, Sfântul Eusebie a cercetat situația creștinilor şi a bisericilor. A hirotonit preoți, diaconi, citeți, iar în unele locuri a sfințit ierarhi.

În anul 361, după moartea lui Iulian Apostatul, la îndemnul Sfântului Eusebie, Sfântul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, împotriva ereziei ariene. Sinodul s-a ținut în vremea domniei împăratului Iovian. Însă, după moartea acestuia, a urcat pe tron Valens, iar prigoanele împotriva Bisericii au izbucnit din nou.

În timpul domniei acestuia, Sfântul Meletie a fost trimis în exil în Armenia, iar Sfântul Eusebie în Tracia. Urmând la tron Grațian, persecuțiile asupra creștinilor au încetat. Astfel, cei doi mari ierarhi au fost rechemați din exil.

În timp ce se afla în cetatea Doliche spre a sfinți un episcop, un eretic a strivit capul sfântului cu o țiglă. Sfântul Eusebie s-a mutat la Domnul în anul 379.

Acum poate veni Dumnezeu

Un om află că Dumnezeu voia să vină la el în vizită: “La mine, în casa mea?”, strigă el. Se duse în camere, urcă în pod şi coborî scările casei în pivniță. Privi casa cu alți ochi. “Imposibil”, strigă el. “În acest grajd nu se poate primi nicio vizită. Totul e mizerabil. Totul e plin de gunoaie. Nu e nici un loc de odihnă. Nici nu este aer pentru respirație!”

Deschise ferestrele şi ușile. “Fraților! Prieteni buni! strigă el. Ajutați-mă, vă rog, la curățenie! Măcar unul! Dar repede!” Începu să măture casa. Prin norii denși de praf observă cum unul îi veni într-ajutor. Au cărat gunoiul în faţa casei şi i-au dat foc. Au spălat podeaua şi scările. Au avut nevoie de multe găleți cu apă pentru a curăţa geamurile. Cu toate acestea, încă mai era mizerie în colţuri şi pe margini. “Nu vom reuși să terminăm!”, oftă omul. “Ba vom reuși!”, spuse celălalt. Şi așa au muncit din greu toată ziua.

Când se făcu seară, au mers amândoi în bucătărie şi au așternut masa. “Foarte bine, spuse omul, acum poate veni vizitatorul meu. Acum poate veni Dumnezeu. Unde s-o fi oprit?”

“Dar sunt aici!”, spuse Celălalt şi se așeză la masă.

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...