spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfânta Muceniță Agripina

Sfânta Muceniță Agripina

A luat cununa muceniciei în anul 275, în timpul domniei împăratului Valerian. Sfânta Agripina s-a născut la Roma într-o familie de creștini, primind încă din copilărie o educație în duhul Evangheliei lui Hristos.

Mărturisind dreapta credință în vremea persecuțiilor, Sfânta Agripina a fost supusă la numeroase torturi. În timpul acestora muceniței i s-a arătat îngerul Domnului, care a întărit-o. Dar nemaiputând suporta chinurile îngrozitoare la care a fost supusă, sufletul muceniței s-a mutat la Domnul.

Însoțitoarele acesteia, Vasa, Paula și Agathonica, au luat trupul sfintei și l-au dus în Sicilia. Pe locul unde au fost îngropate sfintele moaște a fost ridicată o biserică în cinstea Sfintei Mucenițe Agripina, unde s-au petrecut numeroase minuni.

Sfântul Eustohie

Era preot al idolilor orașului Ousade, condus de guvernatorul Agrippa, în vremea lui Maximian (285-305) și, prezentându-se la Eudoxie, Arhiepiscopul Antiohiei, fu botezat și apoi făcut preot. Regăsindu-și cei trei copii, Lolia, Prov și Urban, precum și pe nepotul său Gaie, într-un sat din Lycaonia, Lystra, Eustohie îi învăță credința în Iisus Hristos și îi boteză, precum și pe toate celelalte rude ale sale. Continuând pe această cale, a fost arestat de păgâni și condus în fața guvernatorului. Cum îl mărturisea fără frică pe Mântuitor, guvernatorul porunci să fie sfâșiat de la coaste până pe șolduri. Apoi îi luară pe cei trei copii ai sfântului, Lolia, Urban și Prov, îi așezară față în față și le sfâșiară obrajii. În timp ce tinerii sufereau astfel chinurile, Sfântul Eustohie era decapitat. La câteva zile, Gaie și cei trei copii ai lui Eustohie au fost decapitați, pătrunzând învingători în curtea cerească.

Ce este un sfânt?

Gunter a mers la cumpărături cu mama sa. În drum spre piață au trecut pe lângă o mare biserică. Gunter o privi şi spuse: “Mămică, ia uite, ferestrele sunt chiar murdare”. Mămica nu-i spuse nimic. Îl luă de mâna şi-l conduse în biserică. De aici ferestrele arătau frumos colorate şi luminoase. Atunci Gunter se miră şi privi cu atenție la vitralii. În faţa la altar sărea în ochi o fereastră foarte frumoasă cu figuri de sfinți. Şi printr-o figură tocmai treceau razele soarelui, încât aceasta era foarte luminoasă. Gunter întreba: “mămică, cine este acesta?” “Acesta în faţă, răspunse ea, este sfântul Martin”.

Câteva zile mai târziu băiatul a avut ora de religie. Profesorul i-a întrebat pe elevi: “Cine poate să-mi spună ce este un sfânt?” Atunci se făcu mare liniște în clasă. Doar Gunter ridică mâna şi spuse: “Un sfânt este un om prin care strălucește soarele”.

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...