spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiNașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Aceasta sărbătoare este cunoscuta în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestita de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut pana la punerea numelui fiului sau.

Exista o lunga perioada din viața Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu avem informații. Cunoaștem ca s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, pana în momentul în care a primit porunca sa înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „Pocăiți-vă, ca s-a apropiat Împărăția cerurilor!”. Cei care se îndreptau erau botezați în Iordan. Sfântul Ioan le atrăgea atenția celor care ascultau cuvântul său ca el botează cu apă spre pocăință, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfânt, pregătind venirea Mântuitorului. Acesta este și motivul pentru care Sfântul Ioan apare în unele icoane ca înger cu aripi. Aceasta reprezentare își are originea în profeția lui Maleahi, unde cel care pregătește calea Domnului este numit îngerul Domnului.

Ioan este nume iudaic – „Iohanan” prescurtare din Iehohanan și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl său, a tămâiat în sfântul altar – loc în care numai arhiereul intra o singura data pe an, în luna a șaptea, ziua a 10 a (cf. Levitic 16, 29). Aceasta luna din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie și alta din octombrie. Astfel s-a rânduit ca ziua zămislirii Sfântului Ioan sa fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naștere.

Ținut de la mijloc

Abatele unei mânăstiri a fost întrebat odată de niște vizitatori, cum de călugării, în ciuda originii si formarii lor diferite, pot forma o comunitate unita.

În loc de un răspuns teoretic, el le răspunse printr-o imagine: „Închipuiți-va o roata: un cerc, niște spițe si un punct comun. De la cercul exterior spițele merg spre centru si sunt ținute de acest punct. Spițele suntem noi înșine care formam comunitatea. Centrul este Isus Cristos. Din acest centru trăim. El ne tine împreuna”.

Mirați, vizitatorii au înțeles ceva important. Dar abatele continua: „Cu cât spițele se apropie mai mult de centru cu atât se apropie între ele. Asta înseamnă ca daca ne apropiem cu adevărat de Cristos în viaţă de toate zilele, atunci ne apropiem si între noi mai mult. Numai astfel putem trai unul cu altul, unul pentru altul si de asemenea pentru ceilalți”.

 

– Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...