miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăSportNadal, pe lista sportivilor care au folosit substanţe interzise

Nadal, pe lista sportivilor care au folosit substanţe interzise

Numele sportivilor Rafael Nadal şi Mohamed Farah, medaliaţi cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, apar pe o nouă listă publicată de grupul de hackeri Fancy Bear, cu sportivi cărora le-ar fi fost permis să folosească substanţe interzise.

Potrivit fişelor medicale confidenţiale publicate de către hackeri, tenismenul spaniol Rafael Nadal a folosit substanţele betametazonă şi corticotropină. Atletul britanic Mo Farah a primit tratamente cu sulfat de morfină, triamcinolon şi vicodin.

Pe lista celor de la Fancy Bear mai apar numele altor 24 de sportivi: opt din Marea Britanie, patru din Canada, patru din Stele Unite câte doi din Franţa, Danemarca şi Argentina, unul din Spania, unul din Ungaria, unul din Belgia şi unul din Burundi.

Nadal şi Farah au obţinut în total trei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Spaniolul a fost medaliat în proba de dublu din cadrul turneului de tenis, când i-a învins în finală, alături de Marc Lopez, pe Horia Tecău şi Florin Mergea. Atletul Mohamed Farah este medaliat cu aur în probele de 5000 şi 10.000 de metri.

Betametazona face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi cu potenţă mare şi se utilizează pentru a reduce inflamaţia şi pruritul care apar în unele boli de piele de tipul eczemei de contact, pruritului non parazitar, lichenului plan şi psoriazisului.

Corticotropină reprezintă un hormon polipeptidic tropic secretat de hipofiza anterioară (adenohipofiză), cu rol în producţia şi secreţia hormonilor corticosteroizi.

Triamcinolon este un produs folosit împotriva infecţiilor cutanate (impetigo, acnee, furunculoză, sicozis stafilococic), dermatomicoze (epidermofitie interdigitală şi palmo-plantară eritrasma, sicozis tricofitic), eczeme infectate în stadiul acut sau subacut al bolii.

Sulfatul de morfină (MST Continus) conţine morfină, care aparţine unui grup de analgezice puternice numite opioide. Este utilizat pentru tratamentul durerilor severe şi refractare ce nu pot fi ţinute sub control decât cu ajutorul analgezicelor puternice.

Vicodinul este un produs medicamentos constituit pe bază de acetaminofen si Hidrocodon. Vicodin se administrează pentru remedierea senzaţiilor dureroase moderate şi a celor severe.

Printre sportivii ale căror date medicale au mai fost publicate ieri se numără argentinienii Lucas Martin Rey (hochei pe iarbă) şi Facundo Callioni (hochei pe iarbă), belgianul Loick Luypaert (hochei pe iarbă), burundeza Francine Niyonsaba (atletism), canadienii Christine Sinclair (fotbal), Melissa Tancredi (fotbal), Rhian Wilkinson (fotbal) şi Sophie Schmidt (fotbal), danezii Casper Mortensen (handbal) şi Niklas Larsen (ciclism), francezii Dimitri Bascou (atletism) şi Gauthier Grumier (scrimă), britanicii Alexandra Danson (hochei pe iarbă), Callum Skinner (ciclism), Crista Cullen (hochei pe iarbă), Helen Glover (canotaj), Justin Rose (golf), Peter Reed (canotaj) şi Samantha Quek (hochei pe iarbă), maghiarul Laszlo Cseh (nataţie), americanii Ariana Washington (atletism), Brady Ellison (tir cu arcul), Connor Jaeger (nataţie) şi Lauren Hernandez (gimnastică).

Numele cele mai importante apărute pe listele publicate până acum de hackerii de la Fancy Bear sunt cele ale surorilor Venus şi Serena Williams (tenis), Simone Biles (gimnastică), Christopher Froome (ciclism). Numele canotoarei române Roxana Cogianu a apărut şi el pe lista sportivilor care ar fi luat substanţe interzise, în cadrul unor tratamente medicamentoase.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
7.5 ° C
7.8 °
6.1 °
86 %
4.5kmh
100 %
mie
7 °
joi
9 °
vin
12 °
sâm
16 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...