Mihaela Buzărnescu a cucerit primul său titlu WTA

0

Mihaela Buzărnescu a câştigat primul său titlu WTA din carieră, după ce a învins-o categoric pe grecoaica Maria Sakkari, 6-1, 6-0, în finala turneului de la San Jose (California), dotat cu premii totale de 799.000 de dolari.

Buzărnescu (24 WTA), a cincea favorită, s-a impus într-o oră şi 13 minute de joc şi şi-a trecut un palmares un trofeu important, de nivelul WTA Premier, după ce pierduse finalele WTA de la Hobart şi Praga, ambele în acest an.

La 30 de ani, Mihaela Buzărnescu va intra în top 20 după acest succes, continuând o ascensiune formidabilă, începută anul trecut. Românca se afla la debutul lui 2017 pe locul 540 în clasamentul mondial, iar în urmă cu un an (7 august 2017) pe locul 139.

Buzărnescu nu i-a lăsat nicio şansă în finală grecoaicei Sakkari (23 ani, 49 WTA), care a jucat prima sa finală WTA din carieră.

Românca a avut 2 aşi, a comis 3 duble greşeli, dar nu şi-a pierdut niciodată serviciul (a salvat patru mingi de break), având un procentaj excelent la punctele cu primul serviciu (79%). Buzărnescu a avut 11 winners, faţă de 7 mingi direct câştigătoare ale adversarei, a comis 23 de erori neforţate, iar Sakkari 34.

La San Jose, Buzărnescu a trecut în primul tur de americanca Sachia Vickery, cu 6-3, 4-6, 6-3, în optimi a învins-o pe tânăra americanca Amanda Anisimova (16 ani), cu 7-5, 2-6, 6-1, în sferturi a câştigat în faţa australiencei Ajla Tomljanovic 6-1, 7-5, iar în semifinale s-a impus în faţa belgiencei Elise Mertens, cu 4-6, 6-3, 6-1.

Mihaela Buzărnescu a primit un cec de 136.695 dolari şi 470 de puncte WTA. Pentru semifinala de la dublu, românca va fi recompensată cu 6.255 dolari şi 185 puncte WTA la dublu.

Discurs de pe cele mai înalte culmi şi mesajul unei alte campioane

La finalul a doar 75 de minute în care a impresionat prin jocul său, Mihaela şi-a păstrat clasa şi la interviul de după meci. A felicitat-o pe Sakkari pentru evoluţia din această săptămână, le-a mulţumit sponsorilor şi nu a uitat de perioada în care atât ea, cât şi adversara ei jucau în străfundurile tenisului, în turneele ITF: „Felicitări, Maria, pentru o săptămână grozavă! Eşti atât de tânără, ai tot viitorul înainte. Îmi aduc aminte că acum câţiva ani jucam împreună în turnee futures şi aş dori să ne mai întâlnim în viitor. Sunt foarte fericită că voi fi pe posterul turneului anul viitor, e ceva uimitor pentru mine. Le mulţumesc fanilor, sponsorilor, organizatorilor, supervisorului, arbitrilor şi copiilor de mingi, îmi pare rău că nu a fost o jucătoare din Statele Unite ale Americii. Apreciez tot ce face WTA-ul pentru tot ce face, e o diferenţă mare faţă de circuitul ITF. Vreau să le mulţumesc sponsorului meu, Cotnari, familiei şi antrenorului meu. Vă mulţumesc tuturor, chiar nu ştiu ce să spun mai mult!”, a spus Mihaela, la finalul meciului pe care l-a dominat la toate capitolele importante (11-7 la lovituri câştigătoare, 32-34 la greşeli neforţate, 61% – 51% la procentajul primului serviciu şi 79% – 54% la procentajul punctelor câştigate cu prima minge).

Iar prima care a felicitat-o pe Mihaela pentru performanţa senzaţională a fost Simona Halep: „Sunt atât de fericită pentru tine! Bine ai venit în top 20”, a scris liderul mondial, pe twiiter.

+0 -0
se încarcă...