spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăSportȘansă istorică: Ultimul tren pentru ca FC Botoșani să mai prindă Europa...

Șansă istorică: Ultimul tren pentru ca FC Botoșani să mai prindă Europa League în următorii ani

După ce FCSB a câștigat finala Cupei României, singurele echipe care mai au pentru ce juca în play-off-ul Ligii 1 sunt Universitatea Craiova și CFR Cluj. Acest lucru se datorează faptului că locurile pentru cupele europene ale formațiilor de pe următoarele poziții au fost deja decise. FC Botoșani a profitat de o conjunctură și este în mod sigur calificată în preliminariile Europa League, indiferent de locul pe care îl va ocupa în clasament la finalul sezonului.

Cum s-a ajuns aici

CFR Cluj, U Craiova, FCSB, FC Botoșani, Poli Iași, Dinamo și Sepsi OSK au fost singurele echipe din Liga 1 care au primit licența UEFA pentru sezonul 2020/2021. În mod surprinzător, Gaz Metan Mediaș, echipă calificată în play-off, nici măcar nu a depus dosarul pentru obținerea licenței – care s-a acordat la începutul lunii iunie.

O altă echipă din play-off care nu a obținut licența, deși a făcut demersurile necesare, a fost Astra Giurgiu. Echipei finanțate de Ioan Niculae i-a fost refuzată acordarea licenței datorită neîndeplinirii unor criterii de infrastructură și din cauza datoriilor față de jucători. În plus, Astra a fost depunctată din cauza datoriilor, pierzând 3 puncte în clasament. Așadar, echipa de pe locul 3 din Liga 1 nu poate participa în cupele europene.

Ultima participare în Europa League?

Poate că ați auzit de UEFA Europa Conference League. Este o nouă competiție de fotbal organizată de UEFA în care vor evolua echipele din campionatele clasate de la locul 16 în jos în clasamentul coeficienților, iar cum țara noastră ocupă în acest moment locul 30, conform specialiștilor de la SiteuriPariuri, aceasta ar putea fi ultima șansă de a prinde un loc de Europa League pentru multe dintre echipele românești.

Formatul folosit în cea de-a treia ligă europeană va fi cel pe care îl știm din Liga Campionilor, și anume cel cu 32 de echipe împărțite în 8 grupe. Practic, din sezonul 2021/2022, toate cele 3 competiții europene vor fi organizate după acest format.

Totuși, în Europa Conference League, numai câștigătoarele grupelor se vor califica direct în optimi, iar echipele clasate pe ultimele două locuri ale podium-ului vor juca un play-off. Câștigătoarea acestui turneu va primi dreptul de participare în următorul sezon de Europa League. Competiția a fost deja poreclită „Europa League 2”, iar meciurile se vor disputa tot în zilele de joi.

Europa Conference League nu trebuie asemănată cu defuncta UEFA Intertoto, întrucât se desfășoară în plin sezon competițional. Înființarea acestei competiții are rolul de a sprijini echipele care nu dispun de suficientă forță financiară pentru a concura cu elita fotbalului european. Inițiativa pare să-i fi aparținut Asociației Europene a Cluburilor.

Într-un fel, fotbalul românesc ar putea să se folosească de această competiție pentru a-și reconstrui coeficientul, însă scopul nu trebuie să fie doar obținerea banilor din calificările în cupele europene, ci dezvoltarea sportului și construirea unei platforme sănătoase, care să le permită formațiilor din Liga 1 să progreseze într-un ritm normal și constant. Conducătorii fotbalului românesc ar trebui să ajusteze regulamentele pentru a nu mai permite ca anumite cluburi să fie falimentate în momentul în care încasează sume importante, cum s-a întâmplat în cazul campioanelor desființate după participarea în Liga Campionilor (Unirea Urziceni, Oțelul Galați).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...