spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăEconomicPropunere şocantă a ministrului de Finanţe

Propunere şocantă a ministrului de Finanţe

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, ieri, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la cinci ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc „în veci”.

El a precizat că trebuie să existe un permis de muncă în acelaşi timp, în toate statele membre UE, astfel ca angajaţii să fie obligaţi să migreze. „Deci limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi, ca şi timp, în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă ajunge în Germania şi primeşte drept de muncă, nu o să se mai întoarcă în veci în Croaţia, România, de unde a plecat. Trebuie să fie discutată o astfel de măsură. Maximum cinci ani şi la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Teodorovici a mai spus că această măsură este necesară, în contextul în care există diferenţe mari între ţările din Vestul şi Estul continentului şi nu există o coeziune socială reală la nivel european. „Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa. Poate e mai restrictivă sau de altă factură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să existe cu adevărat, la nivel european, o coeziune socială. Nu întăreşti partea de Vest şi laşi restul Europei în afară, din fel de fel de condiţii”, a spus ministrul Finanţelor.

Doar că soluția lui Teodorovici presupune limitarea dreptului de a lucra, care contravine principiilor pieței comune a Uniunii Europene.

 

ALDE nu sprijină propunerea

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că nu este de acord cu propunerea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind limitarea dreptului de a munci în ţările UE. „O să încep cu o apreciere mai degrabă, mai în glumă – asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcţionării economiei şi a pieţei muncii. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un drept câştigat de toţi românii, de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al Uniunii Europene. Trebuie să ne gândim la alte soluţii, nu suntem singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă, mai sunt şi alte ţări, putem să învăţăm din exemplul altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă ţară europeană”, a declarat Tăriceanu.

 

Opoziţia cere demiterea lui Teodorovici

 

PNL a anunţat, ieri, că solicită premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce acesta a propus introducerea unui permis de muncă pe cinci ani pentru toţi angajaţii din statele membre UE care muncesc în străinătate. „Somăm Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, să-l demită pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici şi să se delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană. Propunerea ministrului Finanţelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate şi-i forţează să se întoarcă în ţară după expirarea permisului de muncă într-o altă ţară europeană”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii PNL consideră că este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale UE şi care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană.

PNL atrage atenţia că propunerea demonstrează o atitudine ostilă şi răzbunătoare a PSD împotriva diasporei româneşti.

La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a scris, ieri, pe Facebook, referitor la propunerea de limitare a dreptului de a lucra în Uniunea Europeană că „nici nu mai ştii cum să comentezi prostiile şi nemerniciile care ies pe gura lor”. Acesta povesteşte umilinţele pe care le-a trăit, muncind în străinătate pe vreme când românii nu aveau acest drept, şi afirmă că dreptul de muncă pentru români a fost acordat de ţările UE doar după mulţi ani, după negocieri lungi şi după umilinţele a milioane de români.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
23.8 °
22.2 °
57 %
3.3kmh
100 %
mar
21 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
21 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...