joi, mai 16, 2024
AcasăAdvertorial7 recorduri din istoria Cupei Mondiale pe care probabil nu le știai

7 recorduri din istoria Cupei Mondiale pe care probabil nu le știai

Turneul final al Cupei Mondiale a reunit mereu superlativele fotbalului. În Qatar, Cristiano Ronaldo a devenit primul jucător care a marcat la cinci ediții consecutive ale turneului final, iar Messi a devenit jucătorul cu cele mai multe prezențe la Mondiale, 26.

Acestea sunt performanțe intens mediatizate. Iată 7 recorduri din istoria Cupei Mondiale pe care probabil că nu le știai:

Cele mai multe finale disputate de o echipă națională

Germania este naționala cu cele mai multe finale de Cupă Mondială jucate, opt la număr: 1954, 1966, 1974, 1982, 1986, 1990, 2002 și 2014. Se consideră că până în anul 1990 actuala reprezentativă a evoluat sub titulatura de Germania de Vest. Brazilia ocupă locul al doilea în acest top, cu șapte finale disputate, în timp ce Italia și Argentina au jucat în șase partide cu trofeul pe masă. La casele de pariuri se poate paria deja pe câștigătoarea din 2026, cotele fiind găsite aici: https://slotv.ro/ro/betting.

Cele mai multe finale jucate de un fotbalist

Fundașul dreapta brazilian Cafu este singurul fotbalist din istorie care a jucat în trei finale ale Cupei Mondiale. El a fost căpitanul naționalei „cariocas” în ediția din 2002. Brazilienii Pele (1958, 1962 și 1970) și Ronaldo (1994, 1998 și 2002), germanii Lothar Matthaus și Pierre Littbarski (1982, 1986 și 1990) au fost, de asemenea, în loturile pentru cele trei echipe naționale, dar niciunul nu a jucat în toate cele trei finale.

 

Cel mai tânăr jucător

Pele este cel mai tânăr jucător care a jucat vreodată într-o finală a Cupei Mondiale FIFA. Legenda braziliană a stabilit recordul după ce a jucat împotriva Suediei în finala din 1958, la vârsta de 17 ani și 249 de zile. Pele a înscris în acel joc și a devenit, astfel, cel mai tânăr jucător care a marcat vreodată un gol într-o finală a Cupei Mondiale FIFA. Francezul Kylian Mbappe a devenit al doilea cel mai tânăr jucător care a marcat vreodată într-o finală a Mondialului, după ce și-a trecut numele pe tabela de marcaj împotriva Croației în 2018, la vârsta de 19 ani și 207 zile.

 

Cel mai vârstnic fotbalist

Marele portar italian Dino Zoff este cel mai în vârstă jucător care a apărut vreodată într-o finală a Cupei Mondiale FIFA. Căpitan al Squadrei Azzurra în timpul Cupei Mondiale din 1982, Dino Zoff și-a ajutat echipa să învingă Germania de Vest cu 3-1 în finală, având 40 de ani și 133 de zile. Așadar, Zoff este și cel mai în vârstă jucător care a ridicat deasupra capului trofeul Cupei Mondiale.

 

Cel mai bun marcator din finale

Kylian Mbappe a marcat un gol împotriva Croației în finala 2018 și a reușit un hat-trick împotriva Argentinei în 2022. Astfel, francezul a devenit cel mai bun marcator din finala Cupei Mondiale FIFA cu patru goluri. Patru jucători, brazilienii Pele și Vava, francezul Zinedine Zidane și englezul Geoff Hurst, au marcat câte trei goluri în finalele turneului final.

Atacantul englez Geoff Hurst și atacantul francez Kylian Mbappe sunt singurii jucători care au marcat un hat-trick într-o finală a Cupei Mondiale FIFA. Performanța lui Geoff Hurst a ajutat Anglia să câștige singurul ei titlu la Cupa Mondială FIFA 1966, în timp ce strălucirea lui Kylian Mbappe nu a avut efect împotriva Argentinei în finala din 2022.

 

Cel mai rapid gol într-o finală

Olandezul Johan Neeskens a marcat cel mai rapid gol într-o finală a Cupei Mondiale FIFA în ediția din 1974. Batavul a transformat un penalty după 90 de secunde împotriva Germaniei de Vest pentru a-și aduce echipa în avantaj, dar „Portocala Mecanică” a pierdut în cele din urmă meciul (1-2).

 

Primul trofeu câștigat la loviturile de departajare

Finala Brazilia vs Italia, din 1994 a fost prima în care campioana mondială a fost decisă în urma loviturilor de departajare. Brazilia a câștigat la „loteria penalty-urilor”, cu 3-2, pe „Rose Bowl” din Pasadena, după o ratare care a intrat în istorie a italianului Roberto Baggio. Italia s-a revanșat și a câștigat (5-3) a doua finală decisă la penalty-uri, contra Franței, în 2006. Franța este singura echipă care a pierdut finala Cupei Mondiale de două ori la penalty-uri. După eșecul amintit în fața italienilor, naționala Hexagonului a fost învinsă și de Argentina în finala din 2022. A fost 4-2 la loviturile de departajare, care au completat thriller-ul din primele 120 de minute (3-3).

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
16.6 ° C
17.7 °
16.6 °
40 %
3.7kmh
6 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...