spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăAdvertorialTOP 5 obiceiuri alimentare sănătoase

TOP 5 obiceiuri alimentare sănătoase

O alimentaţie sănătoasă nu trebuie să fie un obiectiv imposibil de atins. Există soluţii pentru a dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase şi echilibrate, indiferent de modul în care îţi hrăneşti corpul în prezent.

Dacă îţi doreşti să faci schimbări pozitive în ceea ce priveşte stilul de viaţă, iată TOP 5 obiceiuri alimentare sănătoase pe care merită să le iei în considerare:

Renunţă la semipreparate

Semipreparatele se număra printre cele mai populare feluri de mâncare din mai multe motive. În primul rând sunt foarte accesibile. Vei găsi semipreparate pe rafturile supermarket-urilor, la magazinul din colţ şi foarte probabil şi la benzinărie. Practic, este mai mult decât uşor să optezi pentru un fel de mâncare ready to eat sau gata de pus la microunde decât să găteşti tu. Mai mult, semipreparatele au fost create pentru a economisi timp, ceea ce le face foarte tentante pentru mulţi dintre noi.

Din păcate, acestea nu sunt alegerea corectă dacă îţi doreşti o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. De ce? Ei bine acestea conţin o mulţime de aditivi ce nu aduc niciun beneficiu corpului nostru, ba mai mult, îi pot chiar face rău.

Vestea bună este că tehnologia modernă te poate ajuta să găteşti mai rapid, astfel încât să nu mai fie nevoie să alegi semipreparate. Cu ajutorul unui air-fryer sau al unui multicooker poţi să găteşti în 10-20 de minute diverse feluri de mâncare, cu ingrediente hrănitoare, precum legumele, carnea, fructele sau cerealele.

Dacă mănânci foarte des semipreparate şi ţi se pare foarte greu să renunţi brusc la ele, exista soluţii. Poţi începe prin a-ţi propune să reduci consumul. Spre exemplu, dacă le consumi zilnic, încearcă să ai două zile pe săptămână în care mănânci echilibrat, iar în restul de cinci să continui să mănânci semipreparate. Încetul cu încetul, încearcă să reduci consumul până când mănânci semipreparate doar ocazional.

Alege alimentele de care corpul tău are nevoie

Hrana nu este numai despre gust şi plăcere, ci şi despre nevoile corpului tău. De aceea, trebuie să te gândeşti şi la nutrienţii pe care îi oferi organismului atunci când mănânci. Optează pentru alimente care să îi ofere corpului energia şi vitalitatea de care acesta are nevoie, precum lactatele proaspete, carnea slabă, legumele şi fructele proaspete sau cerealele integrale.

Nu este vorba numai despre alimente bineînţeles, ci şi despre modul în care le prepari. Spre exemplu, cartofii sunt o sursă minunată de carbohidraţi, însă atunci când îi prăjeşti în baie de ulei, acest lucru devine irelevant. De ce? Pentru că îţi vei încărca corpul cu grăsimi nesănătoase, chiar dacă alegi o sursă bună de carbohidraţi. Alege să găteşti la air-fryer, la cuptor, la multicooker sau la grătar ori de câte ori ai ocazia.

De asemenea, încearcă să îţi faci un obicei din a citi lista de ingrediente a produselor pe care le cumperi. Evita produsele cu liste lungi de ingrediente, pline de conservanţi, coloranţi, E-uri, grăsimi nesănătoase sau zahăr adăugat.

Mănâncă la masă

Nu este niciodată o idee bună să mănânci pe fugă, în picioare sau pe blatul de la mobila din bucătărie. Alege să îţi organizezi o zonă de luat masă acasă. Ai nevoie de o masă de bucătărie pe placul tău şi de scaune confortabile. Masa din bucătărie poate fi locul în care te bucuri de cina sau de micul dejun alături de cei dragi. Optează pentru o masă de bucătărie care să îţi permită să mănânci comod, într-o poziţie firească. În afară de masă de bucătărie, contează să alegi şi scaunele de bucătărie potrivite, unde să stai mereu confortabil.

Spune pas zaharului rafinat

În realitate, zahărul rafinat nu aduce niciun beneficiu corpului, ba mai mult dăunează. Consumul de zahăr rafinat în exces este asociat cu mai multe boli cronice, dar şi cu probleme de greutate. De aceea, încearcă pe cât posibil să reduci consumul de zahăr rafinat, ba chiar să îl elimini din alimentaţia ta. Asta înseamnă că nu te mai poţi bucura de ceva dulce? Nu chiar, deoarece exista alternative. Te poţi bucura de fructe, deserturi îndulcite cu miere sau sirop de agave sau dulceţuri de fructe.

Începe prin a renunţa la dulciurile din comerţ, pe care le găseşti pe rafturile magazinelor. Este un prim pas excelent să le înlocuieşti pe acestea cu prăjituri făcute în casă, fructe sau gemuri.

Ascultă-ţi corpul

Mâncatul nu este un hobby, aşa că este foarte important să îţi asculţi mereu corpul. Nu te chinui să termini mâncarea din farfurie dacă nu mai poţi, nu mânca ceva doar din lipsă de ocupaţie şi nu te înfometa. Pentru a mânca mai echilibrat, contează foarte mult să acorzi atenţie semnalelor pe care propriul corp ţi le transmite şi să nu le ignori.

O alimentaţie sănătoasă nu trebuie implementata peste noapte. Poţi face asta cu paşi mici, încetul cu încetul, fără să te grăbeşti. Foloseşte lista de mai sus ca sursa de inspiraţie pentru a-ţi hrăni corpul aşa cum merită, echilibrat şi sănătos.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
17.7 °
15 °
69 %
1.8kmh
92 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...