Interes pentru Autostrada „Ploieşti – Braşov”

0

Cinci asocieri au depus scrisori de interes pentru parteneriatului public-privat (PPP) Autostrada A3 „Ploieşti – Braşov”.

Potrivit datelor prezentate de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), ieri, la închiderea termenului, au depus scrisori de interes, în ordine Strabag – Ic Ictas (Austria – Turcia), China Communications Construction Company şi Makyol (China – Turcia), Sinohydro – Power China (China – China), ERG Insaat – SSB Sauerwein (Turcia – Elveţia) şi Acciona Concesiones – FCC Construcccion (Spania – Spania).

Firmele selectate în perioada următoare vor fi solicitate să depună oferte într-un termen de 60 de zile.

Modul de organizare a licitaţiei şi proiectului este contestat de către asociaţiile din transport. Asociaţia Pro Infrastructura a numit, ieri, organizarea proiectului drept „o glumă proastă”. „CNSP a răspuns zilele trecute la ultimele clarificări cerute de potenţialii candidaţi în cadrul licitaţiei. Ce aflăm din afirmaţiile CNSP? Toate clauzele contractului pot fi negociate la o etapă ulterioară! Nu este necesară nicio garanţie de bună execuţie pe perioada derulării lucrărilor. Mai mult, CNSP nu deţine un studiu de trafic, nu poate spune cine îşi asumă neatingerea prognozelor de trafic, nu are studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, nici măcar traseul aproximativ al viitoarei autostrăzi! Nu există culoar expropriat, analize financiare de risc, acord de mediu, nu se cunoaşte nimic despre ecoducte, nu au informaţii despre cum s-au făcut estimările de cost, habar nu au despre condiţiile geologice/geotehnice, viteză de proiectare sau fonduri europene.

Cu alte cuvinte, CNSP nu ştie nimic!… Pe lângă riscul evident de corupţie, incertitudinea este flagrantă…

Cu toată seriozitatea şi responsabilitatea, credem cu tărie că această licitaţie pentru PPP Ploieşti-Braşov este o glumă proastă”, se arată într-un comentariu al Asociaţiei.

CNSP estimează că cei 106 kilometri de autostradă vor costa circa 1,36 de miliarde de euro. Şoferii vor plăti o taxă calculată la 6,3 euro fără TVA pentru fiecare 100 de kilometri parcurşi de un autoturism.

+0 -0
se încarcă...