Ministrul botoşănean Marius Budăi propune o nouă pensie

0

După ce anul trecut a mutat contribuţiile de asigurări sociale de pe angajator pe angajat şi după ce au atentat la Pilonul II de pensie, prin Ordonanţa de Urgenţă de la finalul anului trecut, prin care au scăzut drastic comisioanele de administrare şi au decis taxarea exponenţială a randamentelor mai mari ale fondurilor, acum guvernarea PSD-ALDE vrea să lovească şi în Pilonul III prin înfiinţarea pensiilor ocupaţionale, la care să contribuie angajatorii.

Social-democratul botoşănean Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat noile modificări ce vor viza sistemul de pensii. „Este un proiect de lege prin care ne propunem să completăm arhitectura sistemului de pensii din România… Vom autoriza funcţionarea acestor administratori şi a fondurilor de pensii ocupaţionale. Vom supraveghea activitatea lor. Iar prin crearea acestui cadru legislativ putem permite obţinerea unei pensii ocupaţionale suplimentare. Trebuie să facem precizarea: este o pensie suplimentară distinctă şi în completarea tipurilor de pensie existente la această dată în România. Este o pensie facultativă, prin care se dă posibilitatea angajatorilor să decidă şi să stabilească o astfel de pensie pentru angajaţii lui. Angajatul doar dacă doreşte poate participa şi el la această schemă, este o pensie pe care angajatorul o poate crea, un beneficia pe care angajatorul îl poate crea pentru angajaţii lui”, a explicat Marius Budăi, noul tip de pensie ce va apărea.

Conform Notei de fundamentare a proiectului, postat pe site-ul Ministerului Muncii, actul normativ transpune Directiva UE 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale cu termen de implementare 13 ianuarie 2019. Conform proiectului, la un fond de pensii ocupaţionale pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori. Toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale sunt furnizate de către angajator, iar toate informaţiile privind prospectul sunt furnizate de către administrator. Angajatorul reprezintă participanţii la fond de pensii ocupaţionale în relaţia cu administratorul, negociază şi semnează contractul de administrare cu un administrator autorizat de Autoritate. Administratorul reprezintă fondul în raporturile cu terţii, inclusiv în faţa instanţelor judecătoreşti şi este obligat să informeze angajatorul despre activitatea desfăşurată.

Conform specialiştilor de pe piaţa muncii, noua pensie ocupaţională va fi greu să fie impusă pe piaţă. „E greu de crezut că vor fi angajatori care să plătească o contribuţie în plus. Sunt cazuri, în mediul privat, care nu au suportat contribuţiile de asigurări sociale în momentul transferului către angajat. Şi apoi de ce ar contribui la un nou «Pilon III» când există deja unul? Poate că vor fi ceva angajatori care să ofere un pachet mai atractivi pentru angajaţi, pentru ca aceştia să nu plece, dar nu aceasta va fi regula”, a declarat un specialist de pe piaţa muncii.

Ideea pensiilor ocupaţionale nu este nouă. Ea a mai fost prezentată în martie 2014 de fostul ministru PDL al Muncii, Claudia Boghicevici.

 

+0 -0
se încarcă...