Guvernul ne spune că familiile cu doi copii pot trăi cu 2.600 de lei pe lună

0

Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, din care fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, a publicat în Monitorul Oficial o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil. Se pare că nivelul a fost stabilit pe baza unui studiu realizat de Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. „Valoarea coşului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine şi familia sa”, se arată în documentul care face referire la procedura insolvenţei persoanelor fizice şi rambursarea sumelor. Pentru o persoană care locuieşte în mediul urban, valoarea coşului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, şi 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani şi 339 lei/copil sub 14 ani.


Coşul minim lunar de consum pentru o familie de doi adulţi şi doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, este de 2.600 lei. Acesta consideră că din aceşti bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulţi bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei.

Contrar la ceea ce scrie în decizia privind aprobarea „Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil”, publicată în Monitorul Oficial, ministrul Muncii, Marius Budăi, susţine că acesta nu este un coş minim pentru populaţia din România, ci un „un prag valoric sub care omul să nu poată fi executat”. „Nu este coşul minim, ci este doar un prag valoric sub care omul să nu poată fi executat, fie de bănci, fie de alţi executori. Nu se referă la coşul minim şi la tot ce s-a spus că o familie cu doi sau trei copii pot supravieţui cu 2.600 de lei doi. Deci, nu se referă la aşa ceva”, a declarat ministrul Budăi.
Anul trecut, la finalul lunii octombrie, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii împreună cu Fundaţia Friedrich Ebert Stifung au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România. Potrivit acestuia, valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Deja ai votat!
se încarcă...