„Rabla”, la mare căutare

0

12% din voucherele „Rabla” au fost rezervate în prima zi de derulare a programului de înnoire a parcului auto. „Spectaculos! S-a dat startul Programului Rabla, iar în intervalul 10:00-16:00 au fost rezervate deja peste 4.000 de prime de casare, din totalul de 35.000. Ritmul în care românii accesează programul este mai rapid ca niciodată!”, scris pe o reţea de socializare ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Românii se pot înscrie, începând de vineri, în programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, ediţiile 2019, bugetul alocat pentru acest an fiind de 320 de milioane de lei. Cuantumul primei de casare în programul „Rabla Clasic” este de 6.500 lei şi se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adăuga un eco-bonus de 1.000 lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un eco-bonus în valoare de 1.700 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Dacă întrunesc ambele condiţii, cele două eco-bonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

Pentru acest an, suma alocată pentru finanţarea „Rabla Plus” este de 93 milioane lei, buget care va putea să fie accesat atât de persoanele fizice, cât şi juridice. Bonificaţia acordată de stat pentru maşinile 100% electrice este de 10.000 de euro, iar pentru maşinile hibrid, de aproximativ 5.000 de euro.

Programele ar fi trebuit să demareze pe 5 aprilie, însă lansarea lor a fost amânată deoarece s-a decis scoaterea ITP din ghidul de finanţare. „Am renunţat la acest ITP pentru maşinile parcate în curţile oamenilor, pentru că te costă ITP-ul mai mult decât te costă să-ţi iei un voucher, o primă de casare”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

+0 -0
se încarcă...