Patroni fentați cu banii pentru șomeri

0
Patroni fentați cu banii pentru șomeri

Ani la rând guvernele s-au lăudat cu măsurile active pe care le-au luat pentru stimularea angajărilor, în special a românilor din categoria persoanelor greu sau foarte greu ocupabile. În general este vorba de diferite programe prin care statul acordă subvenții timp de un an de zile pentru fiecare persoană angajată. De regulă, este vorba de persoane cu vârste sub 25 de ani (NEET’s) sau cu vârste peste 45 de ani, de stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor (Legea 72/2007) sau a absolvenţilor. Mai sunt şi alte programe, dar primele sunt cele mai accesate de angajatori.

Numai că, în acest an, surpriză, banii pentru acordarea de subvenţii au fost aprobaţi foarte târziu, după ce a intrat în vigoare Legea bugetului pe 2019. Astfel că în primele trei luni, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani nu a semnat nicio convenţie cu angajatorii care au angajat persoane din categorii defavorizate. „Referitor la adresa dumneavoastră privind subvenţionarea locului de muncă conform art.85 din Legea 76/2002, la data prezentă resursele bugetare alocate nu permit încheierea de noi convenţii”, se arată în răspunsul primit de un angajator botoşănean de la AJOFM la finalul lunii aprilie.

La nivel de Botoşani nu este un caz singular, în aceeaşi situaţie mai aflându-se încă 800 de persoane din categorii defavorizate, care au fost angajate de la începutul acestui an.

Situaţia este recunoscută şi de directorul executiv al AJOFM Botoşani, care afirmă însă că situaţia se va reglementa în perioada următoare, iar angajatorii vor primi subvenţiile solicitate pentru un an de zile de la încheierea convenţiilor între ei şi instituţia pe care o reprezintă.

Bugetul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, inclusiv cel al Agenţiei Naţionale, fiind trimestrializat, pentru trimestrul I şi II a venit foarte târziu bugetul. Încercăm pe cât posibil, în limita bugetului, în ordinea în care s-au depus dosarele pentru subvenţionare, să mulţumim pe toată lumea, mă refer la agenţii economici. Agenţii economici au dreptul la subvenţionarea locului de muncă un an de zile de la data încheierii convenţiei”, a declarat Teodor Dimitriu, directorul executiv al AJOFM Botoşani.

Reprezentanţii AJOFM mai afirmă că bugetul acestor programe nefiind unul multianual, convenţiile nu se pot încheia decât în momentul în care există certitudinea sumelor alocate pentru aceste măsuri de stimulare a angajării. De asemenea, ei afirmă şi că firmele care semnează contracte cu persoane din aceste categorii greu ocupabile se obligă să le ţină angajate minim un an jumătate, aşa că oricum întârzierea s-ar recupera pe parcurs.

Explicaţiile sunt respinse de angajatori care susţin că ei şi-au bugetat nişte cheltuieli şi prin amânarea la plată a subvenţiilor, planurile de afaceri le sunt subminate, mai ales dacă este vorba de mai mulţi angajaţi şi de mai multe luni întârziere. „Eu nu pot să bugetez şi lipsa de bani de la AJOFM sau să fac angajări doar când primesc banii de la guvern. Ce fac, îi trimit pe angajaţi la ei să le dea salariile?”, s-a întrebat retoric un angajator care aşteaptă să încheie această convenţie cu AJOFM Botoşani.

Ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi, susţine că problema s-a ivit din cauza tergiversării bugetului şi că situaţia se va normaliza în cel mai scurt timp. „Bani sunt, s-au aprobat şi acum urmează să se încheie convenţiile. Acestea sunt efectele întârzierii bugetului, dar vom recupera pe parcurs, iar angajatorii îşi vor primi subvenţia prevăzută de lege”, a declarat ministrul Muncii.

Situaţia nu este singulară la nivel de ţară, cazuri similare fiind reclamate şi la Satu Mare sau Bacău.

Cum un angajator primeşte de la stat 2.250 de lei, în cazul celor 800 de persoane pentru care se solicită subvenţii bugetul lunar se ridică la 1,8 milioane de lei numai la Botoşani.

+0 -0

se încarcă...