S-a lansat Rabla pentru electrocasnice

0

Ministerul Mediului a lansat astăzi, în judeţul Prahova, a doua ediţie a programului Rabla pentru electrocasnice, care prevede acordarea de vouchere pentru achiziţionarea de produse electrocasnice noi, eficiente energetic, în schimbul celor vechi. Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a afirmat că ia în calcul lansarea unui ghid de finanţare şi pentru instituţiile publice.

Ministrul a anunţat că noutatea programului în acest an o reprezintă faptul că în program au fost introduse şi televizoarele şi maşinile de spălat vase. Persoanele fizice care vor să cumpere o maşină de spălat vase şi să beneficieze de voucher pot să dea la schimb un alt aparat electrocasnic mare, în timp ce pentru celelalte categorii de produse trebuie trimis spre reciclare un aparat similar.

Grațiela Gavrilescu a precizat că succesul foarte mare al ediţiei din 2018 a determinat dublarea bugetului Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei.

Maşinile de spălat reprezintă cel mai important segment din totalul de vouchere acordate, acordându-se aproximativ 9.000 vouchere, însumând ambele categorii de eficienţă energetică, fiind urmate de frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu circa 3.800 unităţi, iar cea din urmă categorie o reprezintă aparatele de aer condiţionat.

Finanţarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic. Astfel, se vor acorda 200 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++), 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.

De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A, consumatorul va primi un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru aparat similar, dar cu eficienţă energetică A+, suma creşte la 500 de lei.

Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online), iar predarea echipamentului uzat se va realiza la momentul livrării celui nou achiziţionat.

+0 -0
se încarcă...