Infuzie uriaşă de capital la Nova Apaserv (video)

0

Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani a aprobat majorarea capitalului social al operatorului de apă şi canalizare cu un milion de euro.

Hotărâre supusă votului consilierilor judeţeni a adus discuţii din partea liberalilor, care, prin vocea liderului lor, Gheorghe Sorescu, au arătat că lucrurile nu merg în direcţia cea bună la Nova Apaserv. „Situația operatorului de apă, după cum ştim, s-a spus, cred că este o chestiune arhicunoscută, nu este una bună. Nemajorarea capitalului social, pune, cel puţin după datele care ne sunt prezentate, într-o situaţie destul de delicată. Practic, înţeleg că este scadentă rata la BERD (n.r. – Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), operatorul este în situaţia în care are de achitat o serie de facturi”, a declarat Gheorghe Sorescu.

Sorescu cere informare trimestrială

Acesta a menţionat că el şi colegii săi liberali vor vota pentru majorarea capitalului social al operatorului de apă, dar a cerut totodată conducerii să se ţină de planul de eficientizare şi redresare economică a societăţi, pe care aceasta l-a depus la CJ. „Am solicitat să fie prezentat un program de redresare economică a operatorului pe termen scurt. Într-o adresă care v-a fost adresată, el este prezentat. Nu seamănă cu un program de redresare… Ceea ce aş solicita eu este ca acest program de redresare economică a operatorului pe termen scurt este să primim şi să fie obligatorie informarea trimestrială în plenul Consiliului Județean a îndeplinirii măsurilor din prezentul program de redresare”, a mai spus consilierul liberal, cerându-le managerilor companiei să respecte la literă planul de eficientizare pe care l-au propus: „Aş vrea să se meargă mai departe cu sarcini stabilite exact celor din managementul societăţii, adică, dacă spunem la compartimentul comercial «reducerea duratei de recuperare a creanţelor», cu ce termene şi raportate trimestrial. Sau creşterea numărului de clienţi şi extinderea activităţii. Adică acţiuni concrete, astfel încât această prezentare să nu fie doar o prezentare pe hârtie”.

Macaleţi: „Cred că o mai bună monitorizare a activităţii nu strică”

Solicitările lui au fost bine primite de consilierii PSD, chiar preşedintele CJ, Costică Macaleţi, având şi el o intervenţie prin care solicita directorului de exploatare de la Nova Apaserv mai multă atenţie la pierderi şi furturile de apă. „Cred că o mai bună monitorizare a activităţii nu strică. Am informaţii, mai ales că sunt în domeniu, că se pot face lucruri mult, mult mai bune pe partea de exploatare. Atenţie la racordurile care se fac, la pierderi şi la cei care iau apă din sistem şi eventual să nu plătească”, a declarat Costică Macaleţi.

Emisiune de acţiuni

Majorarea capitalului social al societăţii se va face prin intermediul unei emisiuni de 218.000 de acţiuni, cu valoare nominală de 20 de lei/acţiune, care vor fi distribuite direct, proporţional, acţionarilor existenţi. CJ va trebui să verse în conturile operatorului de apă majoritatea banilor solicitaţi, aproximativ 4,137 milioane lei. De asemenea, Primăria Botoşani va trebui să participe cu un aport de aproximativ 87.500 de lei, Primăria Dorohoi cu 15.300 de lei, Primăria Darabani cu 6.400 de lei, în timp ce primăriile oraşelor Săveni, Bucecea, Flămânzi şi Ştefăneşti vor veni fiecare cu un aport de 4.360 de lei. Cele 47 de comune care sunt acţionare la Nova Apaserv vor contribui fiecare cu 2.180 de lei.

Banii vor fi folosiţi pentru stingerea parţială a datoriilor

Mai bine de jumătate din cei 4,360 milioane de lei, care vor deveni aport de capital la societate, adică 2,280 milioane lei, vor fi folosiţi pentru stingerea datoriilor restante către furnizori. S-au luat în calcul doar restanţele la operatorul de energie electrică, motivate de creşteri de preţ, creşteri ale consumurilor energetice peste nivelul prognozat şi bugetat, deoarece în acest caz există riscul opririi furnizării energiei electrice. De asemenea, se are în vedere şi încheierea unui grafic de eşalonare cu E.On. Alte datorii care vor fi stinse din aceşti bani sunt cele către Apa Siret.

Un milion de lei va fi folosit pentru contorizarea branşamentelor, în timp ce 880 de milioane vor fi folosite pentru plata ratelor la creditele contractate pentru cofinanţarea investiţiilor derulate prin POS Mediu. 200 de milioane ar reprezenta avansul achiziţiei în leasing a unui buldoexcavator mare şi a unui miniexcavator.

+0 -0
se încarcă...