Veniturile bugetarilor vor fi dijmuite

0
Veniturile bugetarilor vor fi dijmuite

Guvernul pare să fi ajuns la fundul sacului, motiv pentru care, odată cu rectificarea bugetară, va discuta la începutul săptămânii viitoare mai multe decizii cu caracter de austeritate.

Una dintre cele mai importante vizează abrogarea sporului de 15% din salariul de bază pentru condiţii grele şi vătămătoare. „Sporul nu va fi tăiat la medici, profesori, magistraţi, poliţişti. Pentru aceştia se transformă în sumă fixă, dar va fi nevoie de discuţii cu sindicatele”, au precizat surse guvernamentale preluate de agenţiile de presă. Măsura echivalează practic cu o reducere salarială, deoarece majoritatea angajaţilor din sistemul bugetar beneficiau de acest spor. Mai mult ca sigur, dacă va fi luată această decizie, ea va aduce vii dispute cu mediul sindical bugetar, care a luptat inclusiv pe calea justiţiei pentru a obţine acest spor. „Vă daţi seama că nu vom sta cu mâinile în sân şi vom demara lupta sindicală. Noi avem sporuri câştigate în instanţă pe durata de valabilitate a buletinelor de expertiză a condiţiilor de la locurilor de muncă, adică pe trei ani. Este cazul angajaţilor de la Muzeul Judeţean şi Memorialul Ipoteşti. Pe acestea cum le-ar putea anula printr-o Ordonanţă de Urgenţă? Este vorba de un drept câştigat”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact” Botoşani.

De asemenea, posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate, cu excepţia celor din Sănătate, Educaţiei şi Poliţiei. Măsura vine în condiţiile în care multe instituţii au personalul subdimensionat, iar ca exemplu, casele de pensii nu au capacitatea cu actualul număr de angajaţi de a pune în practică recalcularea pensiilor impusă de noua lege.

O măsură însă aşteptată este extinderea celei care reglementează funcţiile publice şi care prevede ca funcţiile de conducere să reprezinte maximum 12% din posturile de execuţie şi minimum 25 de posturi pentru o direcţie etc. Aceasta va fi extinsă la toate instituţiile, deoarece există cazuri de director cu trei subordonaţi.

Prin intermediul aceleaşi Ordonanţe de Urgenţă se are în vedere şi reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor şi a cabinetelor acestora, dar nu şi în cazul în care există doar un singur secretar de stat. „Toate ministerele vor trebui să îşi refacă Hotărârea de Guvern de organizare şi funcţionare. De la data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă, vor avea termen să vină cu o hotărâre de guvern pentru reducerea schemei cam în 30 de zile”, au mai spus sursele citate.

+0 -0

se încarcă...