joi, mai 16, 2024
AcasăEconomicJatex își închide porțile. Creșterea salariului minim ucide lohn-ul

Jatex își închide porțile. Creșterea salariului minim ucide lohn-ul

Una dintre societățile de tradiție din Botoșani, Jatex SA, își va pune lacătul pe ușă de săptămâna viitoare, iar zeci de oameni vor rămâne pe drumuri.

Conducerea societății de tricotaje și-a anunțat angajații și a înștiințat și autoritățile statului că aceasta se va închide începând cu 4 noiembrie 2019, la 28 de ani de la înființare. Motivele închiderii comunicate autorităților statului sunt legate de pierderea piețelor externe. În fapt, Jatex lucra în lohn cu societăți de afară, în special din Franța. Odată cu creșterea salariului minim și a prețului la utilități, în special la electricitate, costurile de producție au crescut, iar partenerii externi nu au dorit să majoreze sumele plătite pentru produsele realizate la Botoșani. Cum pe piața internă nu prea comercializa produse, Jatex s-a văzut în imposibilitatea de a mai funcționa, astfel că membrii conducerii societății au decis să o închidă. Au existat mai multe runde de negocieri cu reprezentanți ai salariaților, dar decizia acționarului majoritar nu a putut fi schimbată. Reprezentanții salariaților au propus continuarea activității cu un număr mai mic de angajați și reorientarea producției spre piața internă, lucru care însă nu a fost acceptat. Astfel, de pe 4 noiembrie, 54 de angajați vor fi disponibilizați, iar 32 vor pleca prin demisie, urmând să mai rămână doar patru paznici și un magazioner. „De mult în Jatex nu se mai poate vorbi de un sindicat, pentru că reprezentanții salariaților sunt șefii de secție care sunt apropiați ai conducerii. Aceasta este anvergura managementului societății, care nu a înțeles că piața se schimbă și nici provocările economice actuale. Parcă retrăim momentul final al Armoniei (n.r. – cea mai mare fabrică de țesături care exista în Botoșani și care a dat faliment în urmă cu două decenii)”, a declarat Vasile Chiru, președintele Blocului Național Sindical Botoșani.

Jatex s-a înființat în 1991, chiar dacă nu era finalizată clădirea în care avea să funcționeze până în prezent. Ea producea tricotaje.

La începutul anilor 90, întreprinderea de stat s-a privatizat prin celebra metodă mebo, acțiunile fiind preluate de Asociația Programul acțiunilor salariaților (PAS). Ulterior, majoritatea acestora a ajuns în posesia conducerii, care a preferat să pună accent pe producția în sistem lohn și, odată cu restrângerea activității, să închirieze spații comerciale la nivelele inferioare ale clădirii. Până în 2013, societatea era cotată pe piața secundară Rasdaq. Jatex a fost prima societate delistată după înființarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în mai 2013. Retragerea de pe piața bursieră secundară s-a făcut după decizia luată de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA), din data de 26 noiembrie 2012, când s-a stabilit și că acționarii puteau să-și vândă participația cu 3,02 lei/acțiunea. Anterior, societatea a trecut printr-o procedură de insolvență.

În 2018, Jatex a avut o cifră de afaceri de peste opt milioane de lei, un profit de peste 60.000 de lei și o medie de 136 de angajați.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
8.6 ° C
8.6 °
6.6 °
75 %
0.8kmh
4 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...