Ce facem cu bancnotele rupte sau distruse

0

Există puţine persoane, probabil, care să nu fi lipit în viaţa lor o bancnotă şi să nu fi plecat cu ea la cumpărături cu teama că vânzătorul are să-i refuze banii. Pentru a nu mai fi puşi în această situaţie, dar nici în situaţia în care trebuie să mergem la bancă pentru schimbarea unei bancnote, fie ea cu o valoare mai mare, cel mai bine este să fim atenţi la primirea banilor, indiferent de unde vin. Dacă totuşi se întâmplă ca o astfel de bancnotă să se strecoare în portofel, posesorul poate merge la sucursalele băncilor care primesc bani deterioraţi, dar cu condiția ca aceștia să aibă seriile intacte, sau la sucursalele BNR. Cea mai apropiată sucursală BNR este cea de la Iași. Ea asigură, în anumite condiții, schimbarea banilor deteriorați. „BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare. Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar daca acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului”, arată Banca Centrală.

Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele BNR (n.r. – Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iași sau Timiș), fie prin trimitere prin poştă. „Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”, mai arată Banca Centrală.

De asemenea, bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane.

Deja ai votat!
se încarcă...