Vicepremierul Turcan promite buget până la sfârșitul anului (video)

0

Legea bugetului de stat pe anul 2020 va fi adoptată până la sfârșitul anului, a declarat, vineri, într-o conferință de presă organizată la sediul PNL Botoşani, vicepremierul Raluca Turcan. „Bugetul va fi finalizat până la finalul anului. Votat în Parlament”, a declarat Raluca Turcan, adăugând că „bugetul pe anul viitor îl pregătim astfel încât să ne respectăm angajamentele”. Vicepremierul a subliniat, totodată, actualul Executiv ia în calcul în proiecţia bugetului pe anul viitor un deficit de maxim 3,5%.

La Ministerul Dezvoltării erau 300 de milioane de euro, fonduri europene, puși la dispoziție și pur simplu blocați, iar la Ministerul Fondurilor Europene încă 300 de milioane de euro. Asta înseamnă în total 600 de milioane de euro, care vor fi puși în construcția bugetului de stat pentru anul 2020”, susține Turcan. Vicepremierul mai promite că anul viitor guvernul va lăsa la dispoziția primarilor „minim 65% din impozitul pe venitul global”, ca să-și poată asigura cofinanțările la proiectele pe care le au.

Fonduri importante pentru primari la rectificare

Pe de altă parte, aceasta a mai precizat că principala grijă a guvernului în primele trei săptămâni a fost rectificarea bugetară, care rezolvă „practic situația critică găsită la nivel de țară”. „Au fost foarte multe angajamente care nu aveau niciun document concret sau proiect care să presupună alocarea de bani, aveau legi fără acoperire financiară, contracte blocate pur și simplu din incompetență sau rea voință”, a mai spus Turcan. Aceasta a subliniat că prin rectificarea bugetară se alocă bani pentru pensii și salarii public. De asemenea, Cabinetul Orban asigură resursa financiară pentru drepturile de asistență socială până la sfârșitul anului. „Primăriile vor primi bani pentru a-și achita toate cheltuielile legate de asistență socială și, în același timp să-și acopere toate cheltuielile rămase până la sfârșitul anului. În total, ca să fie limpede pentru toată lumea, 6,5 miliarde lei sunt alocați pentru acoperirea unor găuri lăsate în brațe actualului guvern”, a anunțat vicepremierul. Acesta a mai spus că, prin rectificare s-a asigurat banii pentru pensiile recalculate și pentru ediția de toamnă a programului „Tomate”, care nu ar fi avut banii prinși în buget.

Raluca Turcan a mai subliniat că Educația, Transporturile și Agricultura nu pierd niciun leu, ci au fost luați banii care erau alocați pentru „niște proiecte care nu erau scrise”. „Au vorbit de niște proiecte, le-au scris pe hârtie, nu le-a depus nimeni și banii au rămas pur și simplu în buget”, a explicat cel de-al doilea om din Cabinetul Orban.

Deja ai votat!
se încarcă...