Ministrul Muncii a pus gând rău pensionarilor care continuă să lucreze la stat

0

Vremea pensionarilor care continuă să lucreze la stat pare a apune curând. Anunțul a fost făcut de noul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru. Aflată sâmbătă la o emisiune televizată, Violeta Alexandru a declarat că echipa sa ministerială lucrează la un proiect de lege prin care să se interzică acest cumul. „Am făcut o primă lectură a unei variante pe care echipa mi-a prezentat-o, urmează să o finalizăm pe măsură ce colectăm toate informaţiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere. În foarte scurtă vreme voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de Cabinet urmând să decidem care este forma finală respectiv care este calea: în ce măsură va fi prinsă într-un proiect de lege trimis Parlamentului sau va fi prinsă într-o altă formă de reglementare. Deocamdată suntem în plin proces de elaborare a unei prime variante”, a afirmat Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat că o asemenea decizie are legătură în primul rând cu faptul că trebuie să existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta la care pot lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează tot în sistemul public.

O măsură similară a fost adoptată, în primăvara anului 2009, de Guvernul Emil Boc, care a decis, printr-un proiect de lege interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat pentru cei care aveau o pensie mai mare de 1.700 de lei, valoarea salariului mediu brut pe economie.

În luna septembrie a anului 2014, Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în calitate de for decizional, abrogarea unor prevederi din Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice astfel încât a eliminat interdicţia cumulului pensiei cu salariul. Ulterior, PNL a depus, la finalul lunii februarie a acestui an, un proiect de lege privind reglementarea cumulului pensiilor cu câştigul salarial. Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit, în luna iunie, de către Senat. Proiectul este în procedură legislativă la Camera Deputaţilor.

În prezent, foarte mulți „tineri” pensionari ai serviciilor secrete, Ministerului de Interne și al Apărării continuă să lucreze pe diferite funcții publice, cumulând astfel pensia cu salariul de la stat.

Deja ai votat!
se încarcă...