30 de milioane pentru Programul Rabla pentru electrocasnice

0

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va derula și în acest an Programul Rabla pentru electrocasnice. Potrivit ministrului demis al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, acest program va avea un buget total de 30 de milioane de lei. „Programul Rabla pentru electrocasnice va fi şi în 2020. Am prevăzut un buget de 30 de milioane de lei şi estimăm că vom avea în jur de 100.000 de vouchere care vor veni în sprijinul cetăţenilor României. Vom păstra categoriile de echipamente care pot fi achiziţionate prin program – aparate frigorifice, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate de aer condiţionat şi televizoare”, a declarat Costel Alexe.

Prin acest program, în 2019, la nivel național, s-au înnoit peste 96.000 de electrocasnice, în valoare de aproximativ 26 de milioane de lei, deși suma alocată inițial programului a fost de 40 de milioane de lei. Cea mai mare sumă folosită de români a fost în prima sesiune a programului, 11,7 milioane de lei, această scăzând apoi la 8,4 milioane în sesiunea a doua și la puțin peste șase milioane în sesiunea a treia. „Suma neutilizată (n.r. – 13,8 milioane de lei) în urma Sesiunii 2019 a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electrocasnice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a rămas la dispoziția AFM (n.r. – Administrația Fondului de Mediu)”, se arată în răspunsul primit de „Monitorul de Botoșani” în urma unei solicitări de informații publice adresate Ministerului Mediului.

În posesia botoșănenilor, în urma celor trei sesiuni, au intrat 1.702 de vouchere, în valoare de aproximativ jumătate de milion de lei. Cele mai multe vouchere au fost folosite pentru achiziționarea de noi televizoare, 920. Pe locurile următor în preferințele botoșănenilor au fost mașinile de spălat rufe, 329, frigiderele, 306, și mașinile de spălat vase, 67.

Finanţarea în cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se acordă sub formă de vouchere, în vederea achiziţionării de echipamente electrice şi electronice de uz casnic. Voucherele au valori între 200 şi 400 de lei, în funcţie de clasa energetică a produselor cumpărate.

Deja ai votat!
se încarcă...