En gross de pește promis piscicultorilor botoșăneni (video)

0

La sfârșitul săptămânii trecute secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ştefan, a anunțat că la Iași va funcţiona un centru de en gross pentru peşte, care va deservi zona de Nord Est a României, respectiv fermele piscicole Iaşi, Botoşani, Bacău, Suceava, Neamţ şi Vaslui.

Potrivit oficialului de la Ministerul Agriculturii, aceasta este una dintre măsurile care de încurajare a consumului de peşte în România. „Am în vedere să construim nişte centre en gros de distribuţie a peştelui, astfel încât fermierul să aibă doar grija producţiei, să nu mai stea să piardă timpul, să sune la diverşi beneficiari, care de cele mai multe ori îi încurcă, sau sunt fermieri care nu pot produce la capacitatea adevărată. Am în vedere să facem aici la Iaşi un centru de gros pentru zona Moldovei, pentru că se consumă şi se produce foarte mult peşte. Vrem să facem unul şi lângă Bucureşti, şi unul la Craiova, pentru că acolo se consumă peşte, dar, din nefericire, astăzi în judeţul Dolj mai există doar o singură fermă piscicolă care funcţionează”, a declarat Gheorghe Ştefan.

Proiect doar la faza de discuție

Conform acestuia, proiectul e în faza de discuţii, urmând a fi accesate fonduri europene de statul român prin Fondul European de Pescuit. Aceste centre zonale de en gros pentru peşte urmează a fi finalizate în termen de aproximativ trei ani. „Un asemenea centru nu trebuie să funcţioneze ca un SRL, nu trebuie să funcţioneze ca o firmă care are profit. El trebuie să colecteze peşte de la fermierii din zonă, cum este aici, din şase judeţe, organizaţi într-o asociaţie foarte funcţională, să facă contract cu fiecare în parte, iar la rândul lui acest centru să pună un adaos care să îi asigure costurile de mentenanţă. Centrul va fi proprietatea statului, a Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură. Aşa este peste tot în lume”, a explicat secretarul de stat.

Bursa de pește de la Tulcea, nefuncțională

Aceste discuții survin la exact trei luni de la declarațiile făcute de ministrul liberal al Agriculturii, Adrian Oros, la Botoșani, potrivit cărora Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va trebui să returneze Uniunii Europene o sumă de 14,9 milioane de lei (n.r. – trei milioane de euro), aferente finanțării construcției bursei de peşte la Tulcea.

Proiectul Bursei de pește de la Tulcea a fost depus spre finanțare în 2011 de ANPA, o instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Acest lucru s-a întâmplat pe vremea fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Tulcea, Victor Tarhon (PDL), dar investiția a fost finalizată abia în 2016, fără a fi însă racordată la utilități.

Achim Irimescu, fostul ministrul tehnocrat al Agriculturii din Guvernul Cioloș, în momentul finalizării construcției, a taxat această eroare și a demarat o anchetă, dar rezultatul anchetei nu este cunoscut nici astăzi.

După alți trei ani, cât a durat racordarea la utilități a clădirii, autoritățile au inaugurat Bursa abia în 2019, cu mare tamtam, în prezența fostului premier Viorica Dăncilă, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fostului ministru de Interne, Carmen Dan, a fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, și a președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu (PSD).

La trei zile de la inaugurarea din 11 aprilie, bursa s-a închis. Grigore Baboianu, director al Bursei de pește, declarat PressHub că instituția nu este încă funcțională și că a fost inaugurată pentru că altfel autoritățile ar fi trebuit să plătească penalități.

+2 -2
se încarcă...