spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomicPrețul combustibililor, în cădere liberă

Prețul combustibililor, în cădere liberă

Prețul combustibililor la pompă continuă să scadă din cauza ieftinirii petrolului în urma declarării pandemiei de coronavirus.

Astfel, la aproape toate stațiile de benzină din Botoșani, prețul motorinei regular a coborât sub 5 lei/litru. Cel mai ieftin se poate cumpăra motorina de la stațiile Petrom, unde prețul era de 4,86 lei/litru, dar și la stațiile Rompetrol și LukOil prețul a coborât 4,89 lei/litru. La stația Mol și Socar se vinde cea mai scumpă motorină, respectiv 4,95 lei/litru, respectiv 4,99 lei/litru.

La benzina regular, prețurile au coborât sub pragul psihologic de 5 lei/litru încă de la începutul lunii martie. Luni, cel mai ieftin se vinde benzina la stațiile Petrom. Aici prețul unui litru este de doar 4,69 lei/litru. La stațiile LukOil, benzina regular se vinde cu 4,72 lei/litru, iar la Rompetrol cu 4,75 lei/litru. La Mol prețul acesteia este de 4,78 lei/litru, în timp ce Socar are cele mai mari prețuri, respectiv 4,79 lei/litru.

Prețuri mai mici ca în Europa

Preţul benzinei din România, fără taxe, a coborât sub media europeană, în timp ce preţul motorinei se situează puţin peste acest prag, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, aferente zilei de 9 martie 2020. Astfel, benzina costă în România, fără taxe, 0,502 euro pe litru, în timp ce media europeană este de 0,516 euro. În ceea ce priveşte motorina, preţul pe piaţa locală este 0,559 euro pe litru, faţă de 0,555 euro pe litru, media europeană.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte preţul final, la pompă, cu toate taxele incluse. Astfel, un litru de benzină costă în benzinăriile de pe piaţa locală 1,036 euro pe litru, în timp ce media europeană este de 1,067 euro pe litru. Motorina se vinde la pompă în România cu 1,366 euro pe litru, faţă de 1,255 media UE.

Preţurile în România au fost timp de mai mulţi ani mai mari decât media europeană.

La începutul anului 2017, Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă sectorială pe piaţa carburanţilor, pentru a stabili dacă preţurile la pompă urmează cotaţiile petroliere. Concluziile au fost publicate în vara anului trecut şi arată că, pe acest segment, concurenţa este redusă şi există un mare jucător care are jumătate din piaţă şi stabileşte preţul. Companiile petroliere aşteaptă mişcările strategice ale liderului pieţei, OMV Petrom, pentru a decide modul în care modifică preţul carburanţilor, potrivit raportului Consiliului Concurenţei. „Atât la benzină, cât şi la motorină se observă, pe baza ecuaţiilor determinate la nivel individual pentru fiecare jucător în parte, un tipar care sugerează existenţa unui comportament de urmare a liderului (în acest caz liderul fiind OMV Petrom). Rezultatele sugerează că OMV Petrom reacţionează mai rapid decât ceilalţi jucători din piaţă, fapt ce poate sugera că aceştia, de fapt, aşteaptă mişcările strategice ale OMV Petrom pentru a răspunde la acestea”, se precizează în raport.

În urma anchetei, Consiliul Concurenţei a recomandat ca toate companiile petroliere să afişeze simultan majorarea preţurilor la carburanţi, astfel încât firmele să nu se influenţeze reciproc.

Tot în acest context, în vara anului trecut, Consiliul a lansat Monitorul Preţurilor Carburanţilor, o aplicaţie online care permite consumatorilor să afle preţurile practicate de principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto, în funcţie de zonă, traseu sau de alte servicii oferite.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...