Noi prevederi privind șomajul tehnic

0

Termenul pentru solicitarea indemnizaţiei de şomaj tehnic, aferentă lunii martie, a fost prelungit cu cinci zile lucrătoare pentru profesioniştii definiţi de Codul civil.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede că avocaţii care şi-au întrerupt activitatea parţial pot beneficia, pe perioada stării de urgenţă, de o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2020, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar nu depăşesc câştigul salarial mediu brut, 5.429 de lei.

În acelaşi timp, Executivul a decis simplificarea unor proceduri, astfel că, în cazul cooperaţiilor, se vor putea depune la AJPIS documentele necesare pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj pentru persoanele cu care au încheiate convenţii individuale de muncă. Ulterior, în trei zile lucrătoare, Agenţia va plăti sumele aferente către cooperaţie, care va plăti, la rândul său, indemnizaţiile către persoanele afectate.

Potrivit ministerului de resort, noua Ordonanţă de Urgenţă mai stabileşte că șomajul tehnic este exceptat de la executarea silită, prin poprire, măsură care va înceta la 60 de zile după încheierea stării de urgenţă.

De asemenea în cazul şomerilor, Guvernul a decis prelungirea acordării indemnizaţiei de şomaj pentru cei cărora le încetează acest drept pe perioada stării de urgenţă, iar în cazul pensionarilor s-a decis suspendarea sau neînceperea executării silite asupra drepturilor lunare plătite şi prin casele sectoriale de pensii.

Sunt prevăzute şi excepţii în privinţa pensionarilor şi persoanelor încadrate în grad de handicap, în sensul că aceştia pot cumula veniturile proprii – pensia, respectiv veniturile obţinute de persoana încadrată în grad de handicap – cu indemnizaţia de care pot beneficia conform OUG nr. 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează Ministerul Muncii.

Deja ai votat!