Val de rate la bănci, amânate

0

Clienţii băncilor partenere care au obţinut suspendarea obligaţiilor de plată scadente în baza normelor băncilor, în acord cu creditorii, înainte de apariţia ordonanței care reglementa posibilitatea amânării ratelor până la nouă luni, pot solicita, printr-o nouă cerere, aceleaşi condiţii de suspendare a plăţilor.

Precizarea vine din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care a transmis, ieri, unele clarificări destinate persoanelor fizice care au solicitat suspendarea rambursării ratelor la credite. Această prelungire se va realiza în acord cu creditorii şi numai dacă debitorul se încadrează în prevederile legale. „În cazul clienţilor care au depus solicitări în baza normelor şi ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte”, precizează FNGCIMM.

Fondul nu poate oferi garanţii pentru amânarea ratelor bancare decât pentru acele scadenţe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ, atrage atenţia instituţia.

Condiţiile de acordare a scrisorilor de garanţie emise în favoarea creditorilor, referitoare la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicită garantarea, sunt: creditul a fost acordat până la data de 30 martie 2020, inclusiv; data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractul de credit, este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv; creditul nu a fost declarat cu scadenţă anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv; debitorul nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a anunţat marţi că băncile au primit circa 270.000 de cereri pentru amânarea plăţii ratelor la credite, majoritatea pentru credite de consum, o parte fiind în baza Ordonanţei de Urgenţă, iar o parte în cadrul programelor derulate de bănci.

+3 -0
se încarcă...