O nouă încercare de salvare a raselor Bazna și Mangalița (video)

0

Programul de susţinere a crescătorilor de porci din rasele autohtone Bazna şi Mangaliţa a fost schimbat în acest an radical, după ce ani la rând a arătat că nu are nicio eficiență. Anunțul a fost făcut de ministrul Adrian Oros în timpul vizitei pe care a făcut-o în județul Botoșani, iar ulterior într-o conferință de presă la nivel național.

La cererea Asociaţiei crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, am schimbat acest program de susţinere, întrucât cel vechi era inaplicabil. După cum ştiţi un crescător primea gratis un purcel din această rasă, cel care dona primea 250 de lei, iar crescătorul care primea gratis purcelul respectiv trebuia să îl îngraşe şi să-l vândă unui abator, iar abatorul era obligat să îl preia cu 11 lei pe kilogram. Sigur că măsura a fost inaplicabilă şi foarte puţini dintre fermieri au recurs la această schemă de ajutor, pentru că erau foarte multe lucruri care nu erau acceptate, fie de către cel care primea, fie de cel care dona, dar în general de către operatorul care trebuia să ia la un anumit preţ dictat”, a spus Oros, adăugând că a gândit o formulă în care în trei ani de zile aceste rase să nu fie considerate rase cu risc de abandon şi „să ajungem ca în registrul genealogic al acestei rase – secţiunea principală să fie peste 7.500 de reproducători”.

Prin noua formulă gândită de Ministerul Agriculturii se va acorda un sprijin de 1.200 lei/cap scroafă/an cu condiţia comercializării a minim patru purcei/cap de scroafă/an la o greutate de cel puţin opt kilograme/cap, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate. „Purceii vor trebui certificaţi că aparţin acestei rase şi fiscalizaţi, astfel încât în trei ani de zile cele două rase să ajungă de a ieşi din riscul de abandon”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, la această dată sunt înscrise în Registrul Genealogic 1.658 de scroafe din rasa Mangaliţa şi 278 din rasa Bazna, rase clasificate.

Executivul a aprobat săptămâna trecută schema de „ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020 – 2022. Valoarea totală a subvenției este de un milion de lei pe an.

+6 -0
se încarcă...