Șomajul tehnic continuă până pe 1 iunie

0

Şomajul tehnic va continua până la 1 iunie în aceleaşi condiţii pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. „Şomajul tehnic se va prelungi cu siguranţă până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite şi acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă şi legea votată în Parlament, dar şi opţiunea pe care noi Guvernul o avem, pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza această măsură a şomajului tehnic – care este totuşi o măsură pasivă, înseamnă că persoana stă acasă, ca măsură de protecţie desigur, dar este o persoană inactivă prin faptul că stă acasă – doar pentru câteva domenii”, a spus Violeta Alexandru, la Digi 24.

Aceasta a precizat că angajatorii pot să beneficieze în continuare de aceste fonduri pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere care să ateste că datele sunt corecte. „Apropo, suntem în pline verificări ale acestor aspecte. Toţi cei care vor şi doresc să solicite acest sprijin o vor putea face până la începutul lunii iunie, după care va fi canalizat pe câteva domenii, iar restul măsurilor guvernului vor fi pentru revenirea în activitate”, a adăugat ministrul Muncii.

Ea a reamintit că din această încasare de 75% din salariul mediu brut pe care o face angajatorul pentru fiecare angajat trebuie plătite contribuţiile, precizând, totodată, că s-a decis asupra acestei măsuri a şomajului tehnic, pentru că „nu se pierde legătura între angajator şi angajat”.

În legătură cu măsurile care se vor lua după 1 iunie, ministrul Muncii a susţinut că este vorba de acoperirea unei părţi din costul salarial, undeva între 35% şi 45%, pentru o perioadă de trei luni, în sumă fixă, dar această măsură încă se discută cu sindicatele şi patronatele.

În ceea ce priveşte situaţia contractelor suspendate, ministrul Muncii a afirmat că în momentul acesta cifra fluctuează de la o zi la alta, fiind între 900.000 şi un milion de contracte suspendate. La acestea se adaugă aproximativ 350.000 de contracte încetate.

La nivelul județului Botoșani sunt suspendate aproximativ 7.000 de contracte.

+3 -0
se încarcă...