Sute de dosare depuse în Programul „Tomate”, trimise la DNA

0

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că Programul „Tomate” a fost compromis pentru că s-a permis să fie date în plată foarte multe dosare fictive.„Programul «Tomate» durează de trei ani, acesta fiind al patrulea an. Din păcate, şi acest program a fost compromis pentru că s-a permis, sigur cu colaborarea statului, ca foarte multe dosare fictive să fie date în plată. Doar în judeţul Olt sunt 417 dosare fraudate şi trimise la DNA. Asta pentru că un funcţionar din judeţul Olt a observat că foarte multe dosare pe care el le-a respins au fost date în plată. Nici nu vreau să mă gândesc la dimensiunea naţională a acestei fraude”, a spus Oros.

La Botoșani, după cum a afirmat chiar ministrul Agriculturii la începutul lunii, nu s-a înregistrat nicio suspiciune de fraudă în cei trei ani de funcționare a programului.

Datele de la INS indică faptul că în fiecare din aceşti ani au crescut importurile de tomate. „A fost o măsură lansată care practic trebuia să rezolve o problemă punctuală: să nu mai importăm roşii şi să avem roşii produse în ţară exact în perioadele descoperite, primăvara devreme şi toamna târziu. În mod normal, ar trebui să scadă importurile această infuzie de bani pe care bugetul o face şi o dă într-o anumită producţie. Dar în 2017 a crescut faţă de 2016, apoi în 2018 a crescut, în 2019 a crescut. Sunt curios ce o să fie anul acesta”, a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian Oros a precizat că, încă de la începutul mandatului său, a susţinut continuarea tuturor programelor de sprijin, însă cele care nu merg ar trebui să fie schimbate sau îmbunătăţite.

Anul acesta, 94 de legumicultori botoșăneni au aplicat în acest an în Programul „Tomate”. Suma bugetată este mai mică decât anul trecut, iar dacă nu va fi suplimentată și se va aplica principiul sprijinului cuplat, atunci fermierii vor primi între 1.655 și 2.060 de euro.

+5 -1
se încarcă...