spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomicRomânia, locul 3 în UE la vânzarea extracomunitară de cereale

România, locul 3 în UE la vânzarea extracomunitară de cereale

România a vândut peste 10 milioane de tone în afara UE, ceea ce ne poziționează pe locul 3 între statele membre. Mai mult, România a exportat în acest an de marketing (7 ianuarie 2019-7 iulie 2020) peste 19% din cantitatea totală de cereale vândută peste granițele UE de către statele membre, adică peste 10 milioane de tone. Este un record al ultimilor cinci ani. La porumb, suntem lideri de piață.

Ca și anul anterior, suntem al treilea cel mai mare exportator de cereale al Uniunii, după Franța și Germania care au vândut peste granițele comunitare 17,7 milioane de tone, respectiv 16,6 milioane de tone.

În 2019/2019, exporturile extracomunitare de cereale ale României au totalizat în jur de 7,3 milioane de tone. În 2017/2018 cantitatea a fost de 6,3 milioane de tone, iar cu un an în urmă de 8,4 milioane de tone.

„2019/2020 a fost unul dintre cei mai buni ani la exportul de cereale care a fost susținut de disponibilitatea de marfă din România, precum și de cererea și prețurile bune din piața internaţională. Cantități importante de porumb au fost exportate și în interiorul UE. De asemenea, s-a reușit deschiderea de noi piețe în Filipine și Tailanda”, apreciază și analiștii diviziei de agribusiness a ING.

În 2019, fermierii români au cultivat cu cereale de 5,4 milioane de ha şi au obținut o producţie de 29,5 milioane de tone.

Exportator tradițional de porumb, România a reușit să își păstreze poziția de lider de piață, cu o cantitate de peste 3,6 milioane de tone. Practic, 73% din tot porumbul vândut de Europa în țările terțe a provenit din România. Al doilea exportator a fost Bulgaria, cu peste un milion de tone, urmată de Franța cu aproximativ 113.000 de tone. În anul de marketing anterior, România a exportat 2,6 milioane de tone.

La grâu am rămas, de asemenea, pe poziția a doua după Franța care a vândut aproximativ 12,9 milioane de tone. Cantitatea a crescut însă semnificativ, de la aproximativ 3,7 milioane de tone la 5,3 milioane de tone anul acesta. În schimb, fermierii români nu au reușit să îi devanseze pe nemți pe piața orzului. Suntem tot pe poziția a treia, cu 1,1 milioane de tone, după Germania (1,3 milioane de tone) și Franța (3,5 milioane de tone).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...