Un român a împrumutat statul cu 400 de milioane de lei într-o singură zi

0

Un român a subscris vineri, ultima zi pentru oferta de vânzare de titluri de stat, 400 de milioane de lei (83 milioane de euro) pe emisiunea de titluri de stat în lei cu scadenţa pe patru ani, cea care are o dobândă de 4,5% pe an. El a introdus un ordin de patru milioane de instrumente financiare, dezvăluie Ziarul Financiar.

Mai mulţi brokeri chestionaţi de jurnaliștii publicației economice spun că sunt şanse foarte mici ca ordinul să fie o eroare generată de sistem şi că cel mai probabil subscrierea este reală. Subscrierile sunt irevocabile. Practic acest investitor persoană fizică a împrumutat statul român cu 400 de milioane de lei, adică 60% din tranşa pe patru ani. Dobânda pe care statul român o va plăti către acest investitor este de 18 milioane de lei pe an, adică 72 milioane de lei în total (n.r. – aproximativ 15 milioane de euro).

Subscrieri dublate în ultimele trei zile

Pe 7 august 2020 s-a încheiat oferta de subscriere prin bursă pentru titlurile de stat Fidelis vândute de Ministerul Finanţelor din 15 iulie încoace, iar potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar, românii au subscris două miliarde de lei. Spre comparaţie, la precedenta astfel de operaţiune a Ministerului Finanţelor, din 2016, subscrierile au fost de 735 milioane de lei.

Potrivit datelor agregate de ZF, până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare din 5 august, împrumuturile acordate de români Ministerului Finanţelor depăşiseră un miliard de lei, ceea ce înseamnă că pe finalul zilei de miercuri, joi şi vineri, subscrierile s-au dublat în valoare. În scurt timpul Ministerul Finanţelor ar trebui să anunţe şi suma pe care o atrage efectiv din subscrieri şi rata de alocare, dar cel mai probabil această sumă va fi 100% din subscrieri.

Deja ai votat!
se încarcă...