miercuri, mai 22, 2024
AcasăEconomicȘomaj tehnic pentru angajații din HoReCa

Șomaj tehnic pentru angajații din HoReCa

Guvernul va continua să plătească şomajul tehnic pentru angajaţi din sectorul HoReCa, în perioada în care activitatea este suspendată. De asemenea autorităţile spun că vor fi analizate măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare. Decizia survine consultării premierului cu reprezentanţii industriei HoReCa de la sfârșitul săptămânii trecute.

„O modalitate de susţinere a sectorului HoReCa stabilită de Guvern constă în continuarea plăţii şomajului tehnic pentru angajaţi pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil şi a plăţii unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menţinut la reluarea activităţii”, transmit reprezentanţii Executivului.

Guvernul va analiza măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din sectorul HoReCa, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare. Consultările vor continua în perioada următoare.

„Noi plecăm de la premisa că restaurantele au fost închise arbitrar”

Reprezentanţii industriei ospitalităţii i-au solicitat premierului Ludovic Orban ca restaurantele să funcţioneze pe baza a două etape, după modelul şcolilor, în funcţie de incidenţa cazurilor de îmbolnăviri, potrivit preşedintelui Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu.

„Noi plecăm de la premisa că restaurantele au fost închise arbitrar. Cel puţin la Bucureşti, acest coeficient de 1,5 la mia de locuitori se aplică unei populaţii de aproximativ 1,8 milioane locuitori, ceea ce nu mai este cazul în Bucureşti, deci acest procentaj a fost cel mai important şi pus în discuţie în faţa premierului. Astfel, noi am solicitat să trecem pe modelul pe care funcţionează şi şcolile şi în România să avem două etape: până la 1,5 la mie şi între 1,5 la mie şi 3 la mie să se poată funcţiona cu restricţii în interiorul restaurantelor, iar peste 3 la mie să fie măsuri mai restrictive decât ce am avut până acum”, a explicat Petrescu.

Conform datelor prezentate de preşedintele Hora, din 12.000 de restaurante câte existau în Bucureşti anul trecut, în prezent 4.000 au fost închise definitiv.

Autorităţile au promis că vor lua o decizie în cazul industriei ospitalităţii până marți.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.6 ° C
19.6 °
19.6 °
53 %
6.7kmh
60 %
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
23 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ori cei care primesc de pomană o duc mai bine de aruncă totul la gunoi, ori cei care dau de pomană o duc mai...

EDITORIAL

Ori de câte ori vreun politician mai dezghețat sau mai vorbăreț este întrebat de ce el și ai lui nu repară nimic din noianul...

EPIGRAMA ZILEI

Când făcut-a rezervare A greșit, se pare, tasta Și s-a-nțeles din scrisoare C-o să vină cu … nefasta! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...