Migranții decapitalizează Uniunea Europeană

Fluxurile de bani trimise de migranţii din UE în ţările lor de origine sunt de aproape duble față de cele primite de țările din spațiul european.

Sumele de bani trimise de rezidenţii din UE către ţări din afara Uniunii Europene, denumite transferuri personale, s-au ridicat la 33,2 miliarde de euro în 2019, în creştere comparativ cu 30,8 miliarde de euro în anul anterior, în timp ce intrările în UE au totalizat 13 miliarde de euro, pe plus faţă de 12,4 miliarde de euro în anul anterior, determinând un sold negativ pentru Uniunea Europeană, de minus 20,2 miliarde de euro, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai mare parte a transferurilor personale constau în fluxuri de bani trimise de migranţi în ţările lor de origine.

Ieşirile totale de fonduri din UE de pe urma transferurilor personale au fost direcţionate în principal spre Asia şi Africa de Nord (20% din ieşirile totale în cazul ambelor ţări), state din afara blocului comunitar (19%), America de Sud (16%), centrul şi sudul Africii (12%).

Luxemburg (70%), Slovacia (63%), Malta (62%), Cehia şi Finlanda (ambele cu 61%) au fost statele membre care au înregistrat cea mai ridicată proporţie de ieşiri de fonduri de pe urma transferurilor personale. Pentru ieşirile din UE, cel mai ridicat procent a fost în Spania (93%), Polonia (87%), Belgia (86%), Italia şi Lituania (ambele cu 85%), Portugalia (84%) şi Grecia (83%).

Cel mai ridicat procent de intrări de fonduri de pe urma transferurilor personale s-a înregistrat în Slovacia (94%), Luxemburg (80%), Ungaria (76%) şi Suedia (70%). În contrast, intrările din afara UE au reprezentat aproximativ trei sferturi din intrările totale în Franţa (77%), Lituania (73%) şi Cipru (70%), şi două treimi în Belgia şi Italia (ambele cu 66%).

Românii, europenii care au trimis cei mai mulți bani acasă

Anul trecut, statele membre care au înregistrat cele mai mari intrări de fonduri de pe urma transferurilor personale au fost România (3,7 miliarde de euro), Portugalia (3,6 miliarde de euro), Polonia (trei miliarde de euro), Italia (două miliarde de euro) şi Croaţia (1,9 miliarde de euro). Ca rezultat, în topul ţărilor care au înregistrat cele mai mari surplusuri de pe urma transferurilor personale se situează România (3,4 miliarde de euro), Portugalia (3,3 miliarde de euro) şi Polonia (2,5 miliarde de euro).

În 2019, cele mai mari ieşiri de transferuri personale s-au înregistrat în Franţa (11,9 miliarde de euro), Spania (8,5 miliarde de euro), Italia (6,7 miliarde de euro) şi Germania (5,4 miliarde de euro). De asemenea, ţările membre care au înregistrat cele mai mari deficite de pe urma transferurilor personale sunt Franţa (11 miliarde de euro), urmată de Germania (5,4 miliarde de euro), Italia (4,7 miliarde de euro) şi Irlanda (1,3 miliarde de euro.

Deja ai votat!