Primul eșec al liberalizării pieței de gaze. Clienții AIK Energy preluați de Premier

0

Operatorul piețelor de energie electrică, OPCOM, a suspendat activitatea pe piețele de energie a AIK Energy. Compania, care este și furnizor de gaze, și-a anunțat clienții că nu le va mai putea furniza gaze, iar noul lor furnizor, în regim de furnizor de ultimă instanță (FUI) de gaze este Premier Energy.

AIK Energy, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din țară, avea cea mai bună ofertă de gaze pentru clienții casnici în regim concurențial, dar acum și-a anunțat clienții că nu mai poate onora contractele de furnizare. AIK și-a notificat clienții că sunt transferați, în regim de furnizare de ultimă instanță, la Premier Energy.

Premier este unul dintre cei cinci FUI de gaze desemnat recent de ANRE în contextul liberalizării pieței, tocmai pentru a se asigura că există soluții pentru clienții care ajung în această situație. Potrivit ofertei de FUI a Premier, prețul final de furnizare în regim de FUI este un preț similar cu cel din ofertele vechi și atractive ale AIK cu care acest furnizor a luat clienții.

Asta înseamnă că, cel puțin pentru moment, clienții preluați de Premier de la AIK nu vor simți o creștere a facturii, dar ei trebuie să schimbe și acest furnizor, cu un altul concurențial, pentru că nu pot rămâne la nesfârșit alimentați în regim de ultimă instanță. Sau pot alege o ofertă concurențială, nu de FUI, a Premier.

Anterior acestei situații, activitatea AIK Energy a fost suspendată pe mai multe platforme de tranzacționare cu energie electrică ale Operatorului Pieței de Energie și Gaze de la București datorită încălcării unor prevederi ale procedurii privind înregistrarea la piețele centralizate de energie electrică și gaze.

Deși AIK Energy și-a anunțat clienții că e vorba doar de contractele de gaze, a fost suspendată și de la tranzacționarea de energie electrică.

Problemele AIK sunt mai vechi, potrivit unei relatări mai vechi a Profit.ro. Transgaz a suspendat în septembrie  pentru câteva ore accesul AIK Energy, la piața de gaze din cauza imposibilității acestuia de a-și achita obligații de plată pe piața de echilibrare în valoare de peste 2 milioane de lei, după cum au susținut surse de pe piața de energie, confirmate și de reprezentanți ai statului pentru Profit.ro. România nu este singura piață pe care AIK Energy se confrunta cu probleme, cu o situație asemănătoare confruntându-se AIK Energy Austria în Ungaria, au mai scris cei de la Profit.

Premier Energy este o companie deținută de miliardarul ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului Emma Capital. Compania este furnizor de gaze şi are concesionat şi serviciul de distribuţie în câteva zeci de localităţi din România.

Vom reveni cu detalii legate de abonații AIK Energy la furnizare de gaze naturale și energie electrică și pașii care trebuiesc urmați pentru schimbarea furnizorului și noi contracte de furnizare. Cert este că pentru gaze naturale trebuie să încheie contracte noi, pentru energie electrică situația este încă neclară, deși AIK Energy a fost suspendată de la tranzacționare. Dar contractele pentru energie electrică pot fi încheiate până la finele anului 2020.

Deja ai votat!
se încarcă...