spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăEditorialA cui mai este Moldova?

A cui mai este Moldova?

Ciprian MITOCEANU
– scriitor

Ieri s-au împlinit 514 ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare, eveniment care a trecut oarecum nebăgat în seamă în media românească, mult mai atentă la ce se petrece în spatele perdelelor de fum de care aleşii fac o adevărată risipă; ştiu ei pentru cine şi pentru ce. Sfârşitul lunii trecute a adus iubitorilor de teatru piesa „Apus de soare”. Bănuiesc că nu întâmplător… O reprezentaţie desăvârşită, poate cu un Ştefan cam pus pe şotii. Însă când Ştefan a ajuns la partea cu „Ţineţi minte cuvintele lui Ştefan, care v-a fost baci până la adânci bătrâneţe că Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri, şi a urmaşilor urmaşilor voştri, în veacul vecilor” am început să-mi pun unele întrebări.
A cui mai este Moldova în ziua de azi, când s-a scurs mai bine de jumătate de mileniu de la trecerea la cele veşnice a aprigului domnitor? A cui mai este Moldova în anul Centenarului?
Se pare că Moldova este a cui doreşte şi a nimănui. Mai puţin a moldovenilor. Guvernanţii au uitat de provincia din care a pornit Unirea lui Cuza şi i-au tratat pe moldoveni ca şi cum ar fi cetăţeni de mâna a doua ai ţării căreia, indiferent dacă le place sau nu să recunoască, i-au pus bazele. Investiţiile în zonă sunt puţine spre deloc. În timp ce în alte zone ale ţării se construiesc – aşa supraevaluate cum sunt – tronsoane de autostradă, la noi nu sunt bani nici măcar pentru repararea drumurilor care au fost construite de fostele regimuri nu de dragul moldovenilor, ci pentru că era nevoie de infrastructură pentru a exploata zona. În opinia guvernanţilor moldovenii nu au nevoie de autostradă. Poate că le-ar creşte salariile şi atunci o să fugă investitorii strategici către alte meleaguri.
Cel mai recent protest de proporţii pe tema autostrăzii a fost tratat cu scârbă de aleşi. Marşul „Moldova vrea autostradă” a fost ignorat de autorităţi. Nu li s-a dat voie moldovenilor să-şi strige nemulţumirile la Bucureşti pentru că ar fi aglomerat Capitala. Participanţii la marş au fost şicanaţi de poliţie, ameninţaţi cu amenzi şi într-un final obligaţi să se oprească la ceva distanţă de Piaţa Victoriei. Cică ar fi deranjat o întrunire a taximetriştilor şi pe cetăţenii care participau la Noaptea Muzeelor. Ca să vezi…
Când PSD-ul a sunat din trâmbiţă nu au mai fost probleme cu aglomerarea traficului din Bucureşti.
Dispeţ cât cuprinde pentru moldoveni. Dezinteres faţă de Moldova, care a devenit un soi de colonie a acelei Românii din viziunea lui Moş Ion Roată. Când e de pus osul la treabă, moldovenii sunt de nepreţuit. Când e vorba de dat ordine… Cu truda moldovenilor s-au construit marile „realizări” ale comunismului. Bune, rele… Nu mai contează, moldovenii au plătit cu sânge şi sudoare grandomania guvernanţilor. Cu moldoveni a fost românizat Braşovul. Că tot veni vorba de Ştefan cel Mare, să amintesc despre un banc ce putea aduce, într-o anume perioadă istorică, ceva ani de puşcărie glumeţului.
„«Apus de soare» la Braşov. Pe scenă Ştefan întreabă «Unde sunteţi moldoveni?». Sala răspunde ca un singur om «Aici, Măria Ta».
Acolo erau moldovenii, fugăriţi de pe plaiurile natale de sărăcie şi dezinteresul guvernanţilor.
Cam asta s-a întâmplat cu Moldova. A fost ignorată şi sărăcită, pusă să plătească pentru dezvoltarea celorlalte provincii istorice. A fost spoliată până şi de forţa de muncă, atrasă cu mărgele colorate către alte zone. Moldovenii sunt buni pentru muncă. Atunci când vine vorba de guvernat se găsesc alţii.
Câţi premieri a dat Moldova după Revoluţie?
Pe Mihai-Răzvan Ungureanu, primul dat jos prin moţiune de cenzură. Dacă nu existau interesele lui Dragnea probabil ar fi rămas şi singurul prim ministru executat astfel. În rest ardeleni şi olteni. Mai nou teleormăneni. Rezidenţi de Videle, mai exact.
La împărţirea bugetului Teleormanul a primit mai multe fonduri decât mai bine de jumătate de Moldovă. E normal aşa ceva? E firesc ca Moldova să fie marginalizată?
Este Moldova a PSD-ului?
Fără aportul moldovenilor PSD-ul lui Iliescu, Năstase, Geoană şi Dragnea nu ar fi reuşit să obţină acea majoritate cu care şi-au făcut mendrele cum au dorit. Dar PSD-ul a uitat asta şi s-a comportat ca şi cum ar fi dorit să pedepsească Moldova. Liberalii şi democraţii asta au făcut. Moldova nu e a lor, aşa că au tratat-o ca atare. Investiţii ioc, dezvoltare zero. Şi aşa e roşie…
S-a cam ales praful de Moldova.
Unirea moldovenii au făcut-o, dar Moldova a avut cel mai puţin de câştigat din această înfrăţire. Pentru că Moldova a contat doar când a dat braţe de lucru şi sânge pentru front. În rest, Moldova a fost lăsată de izbelişte.
Despre Moldova de peste Prut nici nu se mai vorbeşte. A fost abandonată în totalitate. Dragnea şi Băsescu trăncănesc despre unirea cu Basarabia. Nu-i costă să dea din gură, e doar un soi de campanie electorală ce atentează la patriotismul românilor. Vreo vorbă despre alegerile invalidate de la Chişinău?
Tăcere…
O reacţie care nu surprinde având în vedere pe cine au sprijinit autorităţile române. Pe antiunionişti, mai exact.
Cam asta s-a ales de Moldova în ultimele decenii. Praful şi pulberea. Şi n-o să ne mai ridice din ţărână nici măcar Ştefan cel Mare.

Deja ai votat!

2 COMENTARII

  1. Articolul” A CUI MAI ESTE MOLDOVA ?”,scris de scriitorul Ciprian Mitoceanu,recomand sa fie publicat in ziarul Monitorul de Botosani, in fiecare zi fara oprire, sa poata fi citit de toti cititorii din judet si din Tara. Este un articol exceptional de bun si actual. Va multumesc pentru articol si va pretuiesc! Cu stima, Miroslav

Botoșani
cer acoperit de nori
13.2 ° C
13.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...