spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialS-a făcut dreptate

S-a făcut dreptate

– Cătălin MORARU

redactor şef

Miercuri, Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor votează cu propria mână un nou cod penal care îl scapă de condamnarea primită cu doar două săptămâni în urmă. Pesediştii au definitivat şi votat la foc automat dezincriminarea neglijenţei în serviciu şi dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu (în teorie, pentru că în practică l-au dezincriminat de tot). Pentru ca nu cumva marele lor lider să ajungă la bulău. „Eu nu vreau să plec ca prostul din această viaţă şi din această funcţie”, a declarat cu tupeu de borfaş Dragnea, cel care cu banii orfanilor din Teleorman şi-a plătit angajatele de la partid.

Dar nu doar Liviu Dragnea e omul negru aici. El a găsit doar un teren propice în PSD pentru a schimba din rădăcini un sistem politic, că asta se întâmplă zilele astea în România. Cu scuza obişnuită de acum, că un sistem ocult vrea să îl anihileze şi cu victimizarea că i se fac dosare în timp ce el luptă cu toate forţele cu statul paralel. Că locuitorii statului paralel le plăteau probabil pe femeile alea, nu Consiliul Judeţean Teleorman, pe vremea când era Dragnea preşedinte.

Nu ajungea doar Dragnea însă pentru a încăleca statul român, mai trebuie mulţi alţii. Iar la nivel naţional, conform cifrei avansate de Codrin Ştefănescu, un alt membru de vază al partidului care conduce ţara, 3.155 de pesedişti sunt ori anchetaţi, ori judecaţi pentru abuz sau neglijenţă în serviciu. Şi pe ei, probabil tot statul paralel i-a nenorocit. Unul dintre ei, deputat, nu îi mai reţin numele, declara fericit după vot: „S-a făcut dreptate”. Oamenii vor să fure şi să nu fie condamnaţi, despre asta e vorba, ştim deja acest aspect.

Cât despre parlamentarii PSD de Botoşani care au votat pe linia partidului, îmi pare sincer rău pentru ei. Pentru nişte avantaje absolut efemere, vor trebui toată viaţa să poarte cu ei ruşinea de a fi votat această mârşăvie de lege. Nu ştiu ce va deveni România, o autocraţie, o idiocraţie sau o cleptocraţie. Dar orice va fi pe aici, respectivii parlamentari tot vor trebui să privească oamenii în ochi. Iar asta va fi greu.

Pentru că acest Cod penal şi acest Cod de procedură penală nu vor avea efecte imediate vizavi de oamenii de pe stradă. Doar pesediştii în necaz şi-au rezolvat problemele (şi nu doar ei, mai sunt şi de pe la ALDE, plus nişte liberali). Dar noi, oamenii de pe stradă ne vom lovi de prevederile strâmbe legiferate astăzi abia după ceva vreme, când vom da piept cu valul de infracţionalitate care va lovi România. Hoţii şi tâlharii se vor prinde imediat (foarte mulţi s-au prins deja) ce paradis al infractorilor devine România. Şi nu vor sta degeaba.

Toţi avem, evident partea noastră de vină aici, parlamentarii sunt doar vârful aisbergului. Membrii PSD ar fi trebuit să le ceară şefilor să lase măgăriile şi să conducă ţara. Simpatizanţii şi votanţii PSD la fel, pentru că atunci când vor ridica ochii din fluturaşul de salariu s-ar putea să fie prea târziu. Spun ar fi trebuit pentru că eu mă tem că deja este prea târziu.

Cei din tabăra adversă au acest obicei românesc, nu am votat cu PSD, nu am ce să le cer, aşteptăm să treacă, aşa ca o ciumă. Dar dacă ciuma asta nu mai are de gând să treacă? Un deputat sau un senator de Botoşani mă reprezintă, nu contează dacă l-am votat sau nu. La precedenta încercare de eliminare a legilor contra corupţiei am publicat în ziar numele deputaţilor PSD de Botoşani care au semnat iniţiativa legislativă şi i-am întrebat de ce fac asta. Rezultatul? Şi-au retras imediat semnăturile. Pentru că şi pesediştii ăia sunt oameni. Cu care putem vorbi, care vor să se plimbe pe stradă fără să îi înjure lumea.

De ce e nevoie de aceste eforturi. Ca să fie ţara asta condusă în interesul nostru, al românilor – indiferent cu cine am votat – nu al lui Liviu Dragnea şi acoliţilor. Dar pentru a acţiona coerent, e nevoie în principal de încredere. Care nu există la noi.

Am auzit de un studiu foarte interesant despre asta, încrederea în semeni, făcut în 2017. În România, încrederea asta se situează pe la 7%. Ultima din Europa, sub Rusia sau Ucraina, de exemplu. Normal că România e o ţară foarte uşor de divizat şi manipulat, o ţară plină de oameni încrâncenaţi şi nervoşi, fiecare cu dreptatea lui. Iar după ce s-a întâmplat miercuri în Parlament, acel 7% se va prăbuşi spre zero, probabil.

Evident, încrederea asta se câştigă în timp, nu de pe o zi pe alta. În Germania procentul e 45%, spre comparaţie. O fi şi acesta un motiv pentru care pe nemţi îi conduce Angela Merkel şi pe noi Liviu Dragnea.

 

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

  1. Mare dreptate aveti dle redactor MORARU , e curios de vazut dupa atita tapaj facut si pe dreptate , la caderea PSD-ului opozantii ce pozitie vor adopta , oare nu tot aia ca , nici usturoi n-am mincat , nici gura nu-mi miroasa , sa speram ca acesti fachiri sagalnici nu vor ramine la putere cit stinca .

Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...