marți, aprilie 16, 2024
AcasăEditorialModele şi ambasadori - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Modele şi ambasadori – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Pe vremea când erau în opoziţie, liberalii le reproşau o droaie celor aflaţi la butoane. Printre multe altele, le reproşau că se folosesc de guvernare pentru a promova tot felul de nulităţi şi personaje dubioase. Conform părerii de atunci a liberalilor, astfel de modele nocive nu fac decât să îmbolnăvească moral poporul. De parcă am fost vreodată tare sănătoşi la acest capitol.

După ce s-au văzut la guvernare, liberalii cei atât de grijulii în trecut au început să facă exact ceea ce le reproşau adversarilor politici. Cu alte cuvinte, nu foarte mare schimbarea. Liberalii au privit în jur, au văzut că nu prea mai e loc de rubedeniile, prietenii şi amantele celor pe care i-au trimis să le încălzească locul în opoziţie şi au trecut la măsuri radicale, cum ar fi promovarea propriilor rubedenii, prieteni şi amante. Pentru că e loc pentru toată lumea, mai ales când vorbim de buget.

Cât de inspiraţi sunt liberalii când vine vorba de promovat pe cineva? Răspunsul poate să-l dea chiar ministrul Culturii, care a reuşit să se facă remarcat zilele acestea prin decizia de a o numi pe cântăreaţa Irina Rimes ambasador onorific al Zilei Brâncuşi. Ce-i drept, nu e vorba de mare funcţie, care nici măcar nu e plătită, dar totul are un început. De o intrare asemănătoare în politică a avut parte şi Viorica Dăncilă, doar că ea dispunea de alte talente. Şi, profitând de conjunctura potrivită, a ajuns foarte departe.

Nu e nimic neobişnuit ca ministerele responsabile cu cultura din lumea întreagă să numească personalităţi artistice pe post de ambasador onorific sau alte asemenea, însă ca la noi la nimeni. Nu de alta, dar Irina Rimes a reuşit să se acopere de ridicol când a deschis gura pe subiectul Brâncuşi. N-a încercat să ascundă că e pe lângă nu doar la capitolul Brâncuşi, ci pe lângă faţă de tot ceea ce înseamnă cultură. Aşa e ea, mai de la ţară, mai mainstream.

Iar reacţia lui Bogdan Gheorghiu n-a fost mai brează. Omul a preluat un citat din Lucian Mândruţă: „Probabil că un milion de tineri care erau virgini într-ale lui Brâncuşi au aflat acum de existenţa sculptorului”. Cu alte cuvinte, avem un ministru al Culturii care nu e în stare să emită dume personale – de ce să o facă de vreme ce e mai comod să preia perle de înţelepciune de la alţii? Iar vina pentru lipsa de cultură aparţine tineretului din ziua de azi şi nu celor responsabili cu educarea lui.

N-ar trebui să ne mire că suntem atât de săraci la capitolul cultură şi respect pentru valorile neamului. Lipsa de cultură şi educaţie se construieşte în timp, iar roadele se culeg în timpul scrutinurilor electorale. Dacă privim puţin în istorie, putem spune că Brâncuşi, la vremea lui, n-a fost chiar aşa de apreciat. Casa părintească stă să se dărâme, dar noi îl iubim pe Brâncuşi. Enescu, un alt titan al culturii universale, e mai apreciat peste hotare decât în ţara care se laudă că l-a produs. Avem doar pretenţii de cultură, ceea ce nu ţine loc de cultură.

Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns că Irina Rimes a ajuns ambasador Brâncuşi chiar dacă nu ştie prea multe despre operele „domnului sculptor”, deşi acestea o fascinează şi-i produc tot felul de senzaţii înălţătoare – nu ştiu despre ce senzaţii poate fi vorba, în condiţiile în care chiar nu ştie despre ce e vorba – la una dintre Antene e promovat până la disperare un cuplu de leneşi.

Un anume Viorel şi soţia acestuia, alintată Vulpiţa, au devenit vedete peste noapte. Zilele trecute, cei doi au fost duşi în vizită la Parlament, unde au asistat la o şedinţă a Comisiei pentru Agricultură, ba chiar Alexandru Stănescu, preşedintele acesteia, a schimbat ceva vorbe cu numitul Viorel, care a binevoit să-şi dea cu părerea pe marginea subiectului cormorani. Un individ care, la cei treizeci şi trei de ani ai lui, nu are decât două luni de zile pe cartea de muncă şi preferă ajutorul social, deşi e bun de muncă, e băgat în seamă de preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, ba chiar e ascultat când vine vorba de problemele actuale ale agriculturii.

Aparent, e vorba de divertisment de proastă calitate, care a înfuriat atât de mult acei români care mai gândesc, încât s-a lansat o petiţie pentru interzicerea emisiunii care-i promovează pe cei doi. Însă se pare că există şi alte interese. Nu de alta, dar fiecare tabără are nevoie de valori care să-i promoveze interesele. Vine campania electorală şi e nevoie de oameni care să atragă voturi, pentru că cei care speră să ajungă la butoane de unde să facă rost de aşa ceva? Viorel şi Vulpiţa vor deveni aspiratoare de voturi pentru PSD, care are un discurs pe placul celor care se declară fanii celor doi neisprăviţi, în timp ce Irina Rimes va cădea la pace cu liberalii pentru ceva concerte pe placul tinerilor, ăia care au auzit de Brâncuşi datorită ei.

Într-o ţară în care cultura şi educaţia nu au fost niciodată prioritate raţiunea doarme şi naşte monştri, tot mai hidoşi pe zi ce trece.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.8 ° C
13.9 °
11.6 °
73 %
5.8kmh
75 %
mar
14 °
mie
11 °
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...