Leul şi iepuraşii – Marius ILINCARU, jurnalist

0

Ar putea fi titlul unei fabule sau al unei poveşti pentru copii, dar, din punctul meu de vedere, reflectă cel mai fidel ceea ce se întâmplă acum pe scena politică locală, în perspectiva alegerilor.

Primarul Cătălin Flutur, cu bune şi cu rele, chiar dacă nu prea are cu ce se lăuda în ultimul mandat, este sigur de faptul că va fi reales. E atât de sigur, că a început să facă jocurile şi pentru a-şi aşeza apele în Consiliul Local (CL).
PSD nu i-a opus, cel puţin deocamdată, un candidat pe măsură, Cosmin Andrei nepunându-i mari probleme. De ce? E simplu, Andrei a fost şi el opt ani în administraţie, în ultimii patru ani a condus de facto grupul de consilieri social-democraţi din CL, deci este la fel de „vinovat” ca şi Cătălin Flutur de ceea ce s-a întâmplat în oraş. Apoi, Cosmin Andrei nu are carisma lui Cătălin Flutur, el nu trece ecranul, nu mişcă sala nici dacă e plină de pesedişti, iar acest lucru a putut fi văzut la Conferinţa Judeţeană Extraordinară a partidului de săptămânile trecute.

Mai mult, în mediul politic se vorbeşte că un sondaj făcut în prima lună a anului îl plasează pe Cosmin Andrei sub scorul pe care partidul l-ar obţine la CL şi chiar la Consiliul Judeţean în municipiu. Iar asta nu e bine pentru PSD, dar e treaba lor.
Cu toate acestea, Cătălin Flutur, singurul animal politic veritabil din municipiu, nu a stat degeaba. La ALDE, partid pe care îl controlează lejer prin interpuşi, l-a impus candidat pe Lucian Borfotină, al cărui principal merit este că a fost în PSD. Astfel, Cătălin Flutur a scăpat de un partid al cărui candidat i-ar putea fura din voturi.

Dar cel mai periculos din acest punct de vedere era USR. Spun „era”, pentru că evenimentele din ultima perioadă, atât la nivel naţional, cât şi local, au înjumătăţit cel puţin scorul partidului. Dar şi aici Flutur a avut grijă să nu rămână descoperit. L-a aruncat în luptă pe Gelu Graur. Cu o bună priză la public, Gelu Graur ar fi atras tinerii, pe care nici Flutur şi nici Andrei sau oricare alt candidat al PSD nu i-ar fi putut mobiliza la urne. E drept că ar fi rupt şi din electoratul lui, dar cu un Gelu Graur primul pe listă de consilieri, Flutur ar fi avut şi o marjă de manevră într-un nou CL, astfel că pierderea de voturi era una calculată, care putea conta înzecit în următorii patru ani în CL. Gelu Graur era omul potrivit pentru Cătălin Flutur, pentru că este clar de dreapta, este soţul Sânzianei Secrieru, fiica răposatului lider PNL, Dinu Secrieru, cel care, în perioada în care făcea apele în partid, a crezut cel mai mult în Cătălin Flutur şi l-a propulsat drept contracandidat al lui Egner. Atunci, nimeni nu s-ar fi gândit la el, nici vechii liberali, dar nici oponenţii din PSD.

Scandalul din USR, care a dus la retragerea lui Graur din cursă, nu-i strică apele lui Flutur, deoarece partidul care putea să-i rupă din voturi a reuşit să-şi dea cu stângu-n dreptul, să dezamăgească mulţi dintre cei care au crezut în el şi, la locale, va fi doar o umbră a USR-ului de la europarlamentare. Deci, pentru Flutur, Gelu Graur a fost un joc de „win-win”.

Ceilalţi contracandidaţi şi celelalte partide prea puţin contează în jocul acesta în care leul este unul, iar restul sunt doar nişte iepuraşi.

Se pare că şi PSD şi-a dat seama că are nevoie de un leu şi, pe ultima sută de metri, îşi va schimba candidatul. Principalul „favorit” este Marius Budăi, dar nu este exclus să scoată din joben un candidat surpriză, pentru care Flutur nu s-a pregătit şi căruia nu prea-i poate face ceva.
După ce în lumea politică botoşăneană a început să se vorbească tot mai apăsat de schimbarea lui Cosmin Andrei, şi candidatul ALDE, Lucian Borfotină, a început să aibă îndoieli în legătură cu candidatura sa la Primăria Botoşani şi ia în calcul să continue la Cristeşti, acolo unde ar avea un rol de leu şi nu unul de iepuraş.

În concluzie, fabula de la Botoşani va mai continua câteva luni, iar morala nu o vom afla decât după închiderea urnelor.

Deja ai votat!
se încarcă...