Să-nceapă lupta! – Marius ILINCARU, jurnalist

0

Gata, s-au limpezit apele şi cu alegerile locale. Vom avea parte de o luptă de zile mari, cvasimajoritatea partidelor urmând să-şi arunce în lupta pentru preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, numărul unu din echipă.

Ultimul care a făcut anunţul a fost PSD, care sâmbătă a răsturnat toată competiţia internă demarată la începutul anului pentru a o trimite la luptă pe Doina Federovici. Nu pentru că şi-ar fi dorit ea această luptă, nu pentru că ar avea mai multe şanse, ci pentru liniştea organizaţiei PSD Botoşani, care, în orice alt scenariu ar fi fost scindată până la rupere, aproape.

Din sondajele făcute atât de PSD, cât şi de adversari reieşea drept candidat actualul vicepreşedinte CJ, Dorin Birta, susţinut de organizaţiile din zona Dorohoiului. Dar, diferenţa faţă de Lucian Trufin, susţinut de conducerea judeţeană a partidului şi organizaţiile din zona Săveni, nu era prea mare. Oricare dintre candidaţi ar fi fost nominalizat, cealaltă regiune nu ar fi tras în campanie. Atunci, conducerea naţională a măsurat-o şi pe Doina Federovici. Cum rezultatul nu a fost unul rău, ba din contra, Bucureştiul a impus-o candidată, iar rolul Biroului Permanent Judeţean de sâmbătă a fost unul formal. Şi asta, şi pentru că Federovici nu a fost la fel de categorică precum Marius Budăi, care nu a dat nici o şansă candidaturii sale la municipiu, chiar cu riscul de a compromite lupta electorală cu actualul primar Cătălin Flutur.

Trecând peste lupta internă a PSD, care într-un fel s-a tranşat şi care până la urmă e afacerea lor în familie, interesantă se va anunţa bătălia între candidaţii la CJ. Deci, avem, doi senatori preşedinţi de organizaţii – Costel Şoptică (PNL), care a anunţat de un an că-şi doreşte această funcţie şi s-a înhămat cu toate forţele la campania electorală, şi Doina Federovici (PSD), care vor pleca de pe prima linie a grilei de start. Şi ca şi cum ingredientele nu ar fi fost de ajuns totul va mai fi asezonat cu: un deputat şi preşedinte de organizaţie judeţeană – Mihaela Huncă (Pro România), un viitor candidat la parlamentare şi preşedinte de filială judeţeană – Andrei Drancă (USR+PLUS), un fost senator şi preşedinte de filială – Corneliu Popescu (PMP). Doar la ALDE nu va candida şeful organizaţiei judeţene, deocamdată fiind anunţat candidat Bogdan Dăscălescu, dar în ultimele declaraţii Florin Ţurcanu îl vedea ca şi candidat la Primăria Botoşani, după dezertarea lui Borfotină. Astfel, şi aici se poate deschide uşa unei candidaturi a Roxanei Anuşcă Ţurcanu, preşedinta interimară a organizaţiei judeţene a ALDE.

Astfel, lupta pentru şefia CJ capătă greutate şi alte conotaţii, fiind una de totul sau nimic. Dacă în cazul partidelor mici, mare lucru nu se va schimba, tot Huncă, Popescu şi Ţurcanu urmând a face jocurile, în cazul celor două partide mari, PNL şi PSD, lucrurile se complică. Atât Federovici, cât şi Şoptică îşi joacă în acest moment cariera politică. Să nu creadă nimeni că cel care va pierde va mai rămâne la conducerea organizaţiei judeţene sau va mai avea un cuvânt important de spus la stabilirea listelor pentru alegerile parlamentare, indiferent de asigurările, scrise sau verbale, pe care le-au primit de la conducerea centrală a partidului. Nu! E un joc „all-in”, cei doi pariind toate jetoanele pe care le au în mână pe această rundă de alegeri. Cine pierde se ridică de la masă cu buzunarele goale şi va trebui să o ia de la început, iar cine va câştiga va face cărţile în judeţ şi în propriul partid, multă vreme de acum în colo. De aceea va trebui să ne aşteptăm la o luptă cum nu se poate mai încrâncenată, în care se vor folosi toate mijloacele pe care le vor avea la îndemână în următoarele două luni.

Din peisaj nu lipseşte decât celebrul announcer american Michael Buffer, dar îl putem suplini noi: „Are you ready? Ladies and Gentlemen: Let’s get ready to ruuuuuuumble!”

 

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...