sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialȚara clanurilor mafiote - Virgil COSMA, jurnalist

Țara clanurilor mafiote – Virgil COSMA, jurnalist

În urmă cu cinci ani, un cotidian central inventaria 23 județe, mai mult de jumătate din țară, ca fiind dominate de clanuri criminale, mai nou li se spune interlope, care fac legea în teritoriile respective, prin violențe, șantaj, răpiri, incendieri, proxenetism, trafic de droguri, falsificări de valută și tot restul infracțiunilor prevăzute în codul penal. Cum am ajuns aici? Păi, iată un mic exemplu de corupție: șeful clanului mafiot ucis recent în capitală avea șase clase, dar avea permis de conducere.

Acum doi ani, DIICOT a descins în penitenciar pentru că unul dintre membrii unui clan, închis fiind, le promitea celor cercetaţi influenţă în lumea justiţiei. Un altul, Dănuț Spoitoru – vărul celebrului Fane Spoitoru, care în anii ‘90 a tăiat un poliţist cu sabia – primea ponturi de la un ofiţer antidrog pe care clanul îl plătea lunar pentru informaţii. Nu o să mai înșir toate cazurile cunoscute, fiindcă acestea nu sunt decât o infimă parte din câte se întâmplă cu adevărat.

În realitate, grupările infracționale și-au creat legături în toate domeniile și straturile vieții sociale, de la vameși, polițiști și magistrați până la cei mai înalți funcționari din administrația locală și centrală. Nu demult, un grup de investigații media, hai să-l numesc fiindcă merită – RISE Project, dezvăluia o încrengătură incredibilă între funcționari de la cadastru, primării, directori de agenții ale statului, mafioți, polițiști locali și politicieni în traficul cu terenuri din sudul capitalei. Titlul investigației sună așa: „Clanul Sportivilor a capturat, pur și simplu, organizația PSD Ilfov”. Și nu este vreo figură de stil care atragă cititori, ci o demonstrație cu acte, declarații și înregistrări.

Politicul, Poliţia şi serviciile secrete din România au moştenit o cultură instituţională. Aşa au funcţionat ele şi în comunism. Îşi cultivă informatorii sau oamenii de care au nevoie în asemenea medii. Să ne aducem aminte că în cazul Caracal, de care lumea a uitat, şeful poliţiei a sunat un interlop pentru a afla unde se află maşina criminalului. Pasul următor, acela de a intra în afaceri cu ei, a venit de la sine, mai ales după ce exemplele au început să vină de sus, regimurile Băsescu și Dragnea abundă de asemenea exemple.

Iar pasul decisiv a fost făcut, fără îndoială, de factorul politic: relaxarea pedepselor prevăzute în codurile penal și de procedură penală, liberările masive din pușcării, procesele soldate cu pedepse ridicole pentru evaziuni, șantaje și trafic de influență de milioane de euro fiecare, dosarele îngropate cu anii prin diverse sertare cu cheie la puternicii zilei au încurajat dezvoltarea unei lumi paralele cu cea onestă, mult mai bogată și mai influentă.

De care tinerii sunt atrași ca fluturii de lampă. De ce s-ar zbate un tânăr de azi pentru calea onestă? Cu doar câteva zeci de ore la sală, ca să pună ceva mușchi și să învețe nițică bătaie, primește acces rapid la resurse la care cei cu școală „pe bune” nici nu pot visa. În aceeași situație se găsesc și fetele lor, cultivarea și exploatarea propriului corp le este suficientă pentru a se lipi de unul „cu bani”. Dacă mai au și ceva inteligență nativă și învață cum se fac „combinațiile” oameni s-au făcut, ajung imediat în preajma celor care nevoie de asemenea descurcăreți.

Dacă am lua telefoanele a o sută de interlopi, fiţi siguri că în agenda acestora se află numerele unor şefi din poliţie, de la diverse structuri dar şi din viaţa politică. La nivel politic foarte mulţi au colaborat cu asemenea clanuri, fiindcă pot să aducă pe bani voturile unor întregi comunități. Iar noi ne întrebăm de ce nu se întâmplă nimic pentru destructurarea acestora?” – spune sociologul Alfred Bulai. Și aici este cheia anihilării acestor clanuri, dar pe care evită toți să o folosească.

„Încep să cadă clanurile de interlopi”, declara recent ministrul justiției, Cătălin Predoiu, iar cel de interne, Marcel Vela, vorbea și el despre o propunere de restructurare a ministerului în vederea destabilizării rețelelor de interlopi. Îmi par absolut ridicoli, amândoi. De la ce crede dl ministru Predoiu că au început să cadă, doar că s-au căsăpit doi între ei? Păi acela este semn că nu mai încap unii de alții, nu că ar fi început să cadă. Ce propuneri are în vedere ministrul Vela? Cumva restructurarea DIPI, care face mai mult poliție politică decât curățenie în sistem? Am mari îndoieli că s-ar fi gândit la așa ceva, sau că măcar s-ar fi putut gândi.

Să nu ne facem iluzii, marea majoritate a electoratului este formată din cei care au sorbit cu nesaț imaginile de la înmormântarea interlopului ucis, iar aleșii lor nu pot fi decât cei cărora li se aseamănă. Pentru asanarea societății ar fi nevoie de o uriașă mobilizare politică, din partea tuturor, iar aceasta, în actualul context politic și social, nu are cum să vină.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...