Ce e mai greu nici măcar nu a început – Ciprian MITOCEANU, scriitor

0

Mai sunt doar câteva zile până la sfârșitul anului 2020 – sau 20-20, așa cum l-a botezat o parvenită politică de tristă amintire. Un an dificil, mai ales pentru generațiile mai tinere, care urlă că au ajuns la capătul răbdării și au impresia că o mască le îngrădește libertatea personală. Bătrânii, câți au mai rămas, zâmbesc pe sub mustăți și povestesc de război, instaurarea comunismului, poliomelită, colectivizare. Alea vremuri grele, nu cele de acum, când ți se cere doar să te speli pe mâini, să porți mască și să păstrezi distanța, nu ca pe timpul când tovarășii îți luau tot din casă și te declarau chiabur numai bun de trimis la canal.

Și, de vreme ce a rămas mai puțin de o săptămână până când 20-20 se va consuma complet, românii se comportă de parcă toate problemele prezentului an vor dispărea împreună cu acesta. Să nu mai aud de 2020… De-abia aștept să se termine 2020 că m-am săturat de anul ăsta până peste cap… Cel mai prost an pe care l-am trăit vreodată, de-abia aștept să scap de el… 2020, mai rău nu se poate… Și lista de motive anti-2020 poate continua la nesfârșit. S-a inoculat în mentalul și comportamentul colectiv că toate problemele apărute în anul curent vor dispărea odată cu ultima filă din calendar. Ba unii dintre români nici n-au așteptat trecerea în noul an și se comportă ca și cum totul a revenit la relativa normalitate ante-pandemie. Traficul în marile orașe e infernal. Cei care se plângeau până acum de aglomerație au putut constata ce înseamnă trafic adevărat. Febra cumpărăturilor arde mai rău ca în anii trecuți; sătui de restricțiile din timpul anului, vajnicii trăitori pe meleagurile mioritice au dat iama în magazine și încearcă să recupereze dintr-o singură mișcare ședințele de shoping pierdute în perioada statului în casă. Îmbulzeală sufocantă cu consecințele de rigoare, dar nimănui nu-i pasă. Vine 2021 și românul de rând nu concepe că se poate îmbolnăvi pe ultima sută de metri. Bine, admite că există posibilitatea ca cineva să o încaseze, dar cu siguranță nu el, care e suflet bun. Boala o să lovească în ăla care merită, ăla care l-a vorbit de rău sau i-a sărit în față pe trecerea de pietoni.

Evident, există și ceva motive oficiale pentru iresponsabilitatea la final de an. Comunicatele oficiale susțin că a scăzut numărul de cazuri de viroză chinezească, deci ne îndreptăm în direcția bună. În consecință, tot mai multe județe se înverzesc. Adică exact de ce avem nevoie pentru a intra în Noul An cum nu se poate mai pregătiți. În realitate, numărul de cazuri a scăzut deoarece se efectuează mai puține teste. Agitație înainte de sărbători, balamuc în Parlament, incertitudine și instabilitate în conducerea instituțiilor, fonduri cu țârâita. Cui îi mai arde de făcut teste în condițiile astea? Practic, în unele zile numărul de teste nu a depășit zece mii. Când faci vreo șapte mii de teste e imposibil să identifici mai mulți bolnavi, deci scăderea numărului de cazuri declarate oficial nu e acea veste minunată la care sperăm.

2020 e pe cale să expire, dar problemele apărute în acest an sunt departe de a-și găsi rezolvare. În vestul continentului se trag semnale de alarmă. Se pare că a apărut o mutație a coronavirusului. Anglia e blocată, Franța și Germania vorbesc de lockdown și măsuri fără precedent. Se suspendă zboruri, se blochează granițe. Românii urlă că nu sunt lăsați să petreacă de Crăciun și Revelion așa cum o făceau până acum. Din păcate, o să se răzbune cum nu se poate mai neinspirat. Forțați să rămână pe la casele lor, românașii vor băga în ei mai mult decât pot duce. Mâncare, băutură, scandal… Ingredientele pentru o petrecere reușită. Însă la Urgențe situația e critică și e de presupus că anul acesta cheflii hulpavi vor trebui să se descurce singuri.

Pandemia se va relansa după îmbulzeala de sărbători. Dezastrul din spitale nu va rămâne în 2020; și la anul vom avea aceleași spitale infecte, lipsite de medici, medicamente și tehnică. La anul și la mulți ani, cum se spune din popor. În parlament situația nu e deloc dătătoare de speranțe. Noul guvern e fragil și e nevoie de compromisuri serioase pentru a-l menține. Bugetul e ca și inexistent și dacă hârâiala aleșilor mai continuă mult riscăm să începem 2021 cu un blocaj de toată frumusețea. Desigur, cea mai mică problemă în condițiile actuale.

Cu toții sperăm la un an nou cât mai bun. Din păcate, semnele nu sunt foarte promițătoare. Iar ideea că problemele prezentului an vor rămâne în acesta e o tâmpenie. Una care o să ne coste mai mult decât suntem în stare să plătim.

Deja ai votat!
se încarcă...