vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEditorialMass media este virusul ? - Cătălin MORARU, redactor șef

Mass media este virusul ? – Cătălin MORARU, redactor șef

La mitingul AUR de sâmbătă, pe un banner era scris „Mass media este virusul”. Pe lângă îndemnul de sorginte putinistă că ne-ar fi mai bine fără presă, trebuie să fii și prost cu spume să crezi că dacă nu mai scriu ziarele de pandemie, respectiva pandemie dispare.

Exact la fel comenta o madamă auristă pe site-ul ziarului vineri, probabil era punctajul de la partid. Că dacă nu am mai scrie noi despre Covid, „ar dispare ca prin farmec”. Trecem peste ușorul agramatism ca să revenim la esența mesajului, că e mai bine fără presă.

Presa românească, așa șchioapă și lipsită de posibilități cum e, reușește să funcționeze și să își facă treaba, uneori chiar foarte bine.

Evident că pentru AUR asta nu e ok. Cât au mers pe burtă, prin grupuri închise pe internet, le-a funcționat șmecheria. Problema e că acum sunt în parlament, iar presa îi arată așa cum sunt, niște măscărici goi, fără substanță, care defilează cu drapelul, recitând poezii despre care spun eronat că sunt ale lui Eminescu, că românii de Eminescu au auzit, atât.

Normal că șansa lor este să nu mai fie presă, să ne informăm de pe facebook, din live-urile lui Simion, urletele lui Șoșoacă sau show-urile Danei Budeanu.

E un semnal foarte periculos dat de AUR și aprobat de o mulțime de oameni care nu pot deosebi adevărul de minciună în ceea ce citesc sau văd.

În România, AUR se prezintă ca un partid naționalist și creștin, care aruncă cu balegă în Uniunea Europeană. Deși merg la greu la slujbele ținute în biserici reparate pe sutele de milioane de euro primiți de la UE. Până și crucea de pe Caraiman, unde au fugit să-și atârne steagul, tot pe bani europeni a fost restaurată.

În Moldova de peste Prut, AUR s-a dus la alegeri ca un partid pro-european, unionist, valori complet diferite de cele promovate în România. Și a luat 0,49% din voturi.

Cam așa se pune problema, de fapt. Iar întrebarea pentru susținătorii AUR este următoarea: Ați mai vota AUR, dacă nu ar fi pandemie?

Da, pandemia e importantă pentru AUR și trebuie să continue. Cum continuă? Simplu, fără restricții, nu purtăm mască, nu ne vaccinăm.

Un discurs criminal, în zile în care medicii (chiar dacă nu recunosc încă) au început să sorteze pacienții care intră în ATI-ul plin, la fel cum făceau italienii în Lombardia, anul trecut.

Pentru cei care nu cred și comentează din sufragerie, e foarte simplu de verificat. Mergeți la spital, vedeți corturile pline de oameni, care așteaptă în frig cu orele. Mergeți la poarta spitalului, faceți scandal ca Șoșoacă pentru a vizita. Semnați că nu vreți îngrijiri medicale după, nici familia voastră, că o să îi infectați și pe ei. Intrați în spital, fără mască, doar pandemia nu există. După aia discutăm. Dacă mai avem cu cine.

Asta face un ziarist, verifică înainte de a scrie ceva. Normal că acest climat dăunează AUR, de ce să strice o știre frumoasă scriind adevărul. Ce nu a mai povestit în gura mare liderul AUR, George Simion, a fost că înainte de miting s-a dus la un laborator pentru a-și măsura nivelul de anticorpi. Să fie, să nu trebuiască. Care nivel a ieșit mare, făcuse deja boala (care nu există, nu?) și e în siguranță. Deputații AUR de Botoșani, ambii au avut Covid-19, la ei a fost mai complicat, sunt mai în vârstă, unul din ei spunea că a slăbit zece kilograme, după ce a trecut prin boala asta nepericuloasă. Probabil au și certificatul verde blamat de AUR. Nu am auzit pe nici unul din ei să zică băi, calmați-vă, că mor oameni.

Cauzele pentru starea actuală de fapt, cei mai mulți morți și cea mai mică rată de vaccinare – noi și bulgarii – sunt multiple.

În primul rând avem de-a face cu un eșec major al școlii românești. Care a eșuat și o face în continuare. Nu a învățat pe nimeni să gândească. Nu a furnizat cunoștințe elementare de geografie, chimie, biologie, pentru a înțelege ce se poate și ce nu.

Și nici de fizică. Toată țara caută scurtcircuitul de la spitalul constănțean, fără să știe cum arde un loc cu saturație mare de oxigen. Orice sudor le poate explica fenomenul.

Lipsa de cunoștințe elementare și frustrarea cauzată de lipsa unei vieți normale, au dus la succesul oricărei manipulări.

Dacă la asta mai adăugăm și factorul politic, obținem furtuna perfectă. Liberalii și președintele au anunțat de prin mai că pandemia s-a terminat. Măsurile luate de guvern au fost șovăielnice sau inexistente. Iar acum oamenii mor. Chestie care pare să le priască pesediștilor, supărați pe succesul AUR cu antivaccinismul. În afară de Rafila, nu am prea auzit pe nimeni din partid să zică limpede, mergeți oameni buni și vă vaccinați. De menționat pe plan local Doina Federovici, președinta CJ. S-a vaccinat, mai ales că nimeni nu prea voia din autoritățile locale, a făcut și vreo 30 de poze. Dar cu asta ne-am învățat, important a fost îndemnul la vaccinare. În rest, cam liniște la PSD. Chiar dacă nu prea vor să guverneze, numărul mare de bolnavi dă prost pentru PNL, așa că e bine.

În timp ce țări ca Spania, Portugalia, Norvegia, Danemarca au declarat Covid afecțiune sezonieră și au ridicat toate restricțiile, având peste 80% din populație vaccinată, românii nu sunt așa proști. Nu au pus botul la conspirația ocultei mondiale, au știut că e minciună. Iar acum mor pe holurile spitalelor.

Pentru că dincolo de toate discuțiile, cifrele nu mint. Vaccinați mulți egal morți puțini. Vaccinați puțini egal morți mulți. Așa stau lucrurile în toată lumea, indiferent de restul detaliilor. Dar indiferent de opțiunea vaccinului, trebuie să trecem toți prin asta, vaccinați ȘI nevaccinați. Împreună, nu separat.

E greu cu un guvern care nu comunică sau comunică prost și acționează haotic. Cu o opoziție care se folosește de morți pentru a accede la putere. Că politicienilor nu le-a crescut brusc conștiință în pandemie. Chiar dacă toată ziua sunt cu poporul român în gură, marea lor majoritate sunt complet deconectați de societate sau pur și simplu nu le pasă.

Dacă astea nu sunt de ajuns, mai adăugați și rețelele sociale. Un mediu în care prostia s-a agregat extrem de rapid. Lipsa de cunoștințe, de diplome, repetenția, au ajuns motive de mândrie. Respectivii sunt fericiți că sunt așa, solidari între ei și se laudă cu asta.

Astea sunt doar câteva motive să urmăriți presa. Găsiți ziariști în care aveți încredere. Urmăriți-i, că semnează cu numele lor, verifică informațiile și au reguli de respectat. Nu tastează ceva în întuneric, cu chipsuri între dinți, plini de cunoștințe de microbiologie căpătate la școala profesională.

Mass media nu e virusul. Dar vă poate spune ce și cum e cu virusul. Că nimeni altcineva nu o face.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...