spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialVorbe goale despre crize uriașe - Cătălin MORARU, redactor șef

Vorbe goale despre crize uriașe – Cătălin MORARU, redactor șef

Guvernul Ciucă, odată instalat, avea de-a face cu două probleme, două crize, cunoscute din octombrie. Criza energiei și cea sanitară. Din păcate, nici una din acestea nu se rezolvă dacă vorbești la televizor, sunt necesare măsuri concrete.

Cu criza din sănătate ne-am lămurit, e cel mai ușor de observat. Ministrul Rafila, specialistul apreciat care a devenit un politician populist, nu ia nici o măsură. Nici într-o direcție, nici în alta. Nici ridicare restricții, nici măsuri mai dure, nimic. Pur și simplu așteaptă. Și vorba bancului, cercetătorii români au stabilit că cine are noroc o să scape. Asta pare să fie filozofia.

La energie, pesediștii au propus plafonarea prețurilor și compensări. Liberalii au fost de acord, useriștii au spus că nu există legi care să decidă prețurile pieței și au propus reducerea TVA pentru gaz, energie alectrică și ajutoare pentru agenții economici. Măsuri pe care Polonia, de exemplu, le-a luat deja, zero TVA la alimente, gaz, energie electrică, TVA redus la carburanți și o serie de alte produse.

La noi, pesediștii au ignorat specialiștii și au continuat cu plafonarea și compensarea, au făcut și o petiție „Stop prețurilor la energie”, continuată și după ce au ajuns la guvernare. Legea care a rezultat nu a avut, evident, nici un efect. Foarte puțini intră la compensarea facturilor, agenți economici importanți închid sau funcționează la limita de avarie.

Și apare Marcel Ciolacu spunând că legea e proastă și nu se poate lucra cu ea, de parcă nu tot el a dat-o. Nu poate da vina pe useriști, că propuseseră încă din octombrie măsuri cu reducerea TVA, măsuri la care guvernul abia acum se gândește. Nici pe liberali nu poate da vina, că au coaliție, majoritate absolută în parlament, pot face ce vor. Așa că dă vina pe Orban, că a liberalizat piața energiei. Cineva e tot timpul vinovat, doar nu o fi PSD. Care a pus șef la ANRE pe Dumitru Chiriță, un electrician devenit lider sindical ,recuperat de PSD și făcut director. Pe care nu l-am văzut deloc de la începutul crizei, deși instituția aia știa din primăvară ce se va întâmpla, iar el are salariu 58.000 de lei pe lună. L-am auzit pe un vicepreședinte al instituției zilele trecute, udemerist, spunând că ANRE nu a reacționat pentru că „au fost sărbători și nu am putut veni la lucru mai devreme”. Personajul respectiv are salariu mai mic, doar 50.000 lei lunar. Da, ați citit bine, cam cât câștigă un român cu un salariu bun într-un an întreg.

Nici ministrul energiei nu e de neglijat. Liberalul Virgil Popescu i-a îndemnat pe oameni să nu plătească facturile. Să se judece, să conteste. Adică să îi facă lui treaba, să se descurce singuri. În timp ce nu au curent sau gaz, că se taie dacă nu plătești factura.

Și vorbele tot curg, fără nici un efect. Cică s-a făcut un call-center la ANRE, putem suna să ne plângem. Asta e bună de banc. Apoi se propune ca majorarea facturilor să fie discutată în CSAT. Sau să fie anchetată de procurorul general. Ministrul Popescu apare din nou și spune că cei care trimit facturi sunt hoți. Ciolacu propune iar plafonări la prețul alimentelor, că mai mult nu îl duce mintea. Nu se întâmplă nimic concret, evident.

De fapt, lucrurile stau cam așa. Odată ce prețurile la energie și gaze de pe piața liberă sunt mai mici decât cele de pe piața reglementată de stat, înseamnă că liberalizarea, așa prost făcută cum e, ajută la tarife mai mici.

Altă chestiune nepovestită de politicieni este că cei mai mari producători de energie electrică sunt regii ale statului. Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO Oltenia sunt ale statului și au 70% din cota de piață. Cel mai mare producător privat abia depășește 10%.

Vorbim de regiile alea supracăpușate și pline de angajați cu numire de la partid, deci au nevoie de bani pentru salariile enorme și contracte cu dedicație. Bani de investiții nu mai au încă de pe vremea lui Dragnea, care i-a luat pe toți pentru diverse chestii populiste.

Așa că guvernul are ce face, nu se poate tripla sau cvadrupla prețul când tu, stat, produci 70% din energia electrică. La fel cum nu ai voie să imporți gaze de la ruși, când blochezi ani la rând exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Dar pentru măsuri realiste și cu efecte imediate e nevoie de specialiști. Care nu sunt membri de partid.

Asta fiind situația, a rămas doar concursul pentru a găsi vinovați. Campion e PSD aici, se descurcă mai bine, liberalii încă sunt ocupați să își pună neamurile pe funcții plătite generos.

Dacă există vreo parte bună a acestei alianțe cu PSD la guvernare este că e vizibil de pe lună că habar nu au ce să facă în gestionarea unor crize reale. Când nu e vorba de populisme, de dat pomană, pesediștii sunt pe nicăieri. Așa că vorbesc foarte mult, încercând să ascundă diletantismul de partid. Au trecut printr-o cumpănă în perioada Dragnea, dar frații lor galbeni, liberalii conduși de Iohannis, le-au întins o mână, un ajutor să treacă puntea, iar acum au reluat stilul lor cunoscut de funcționare, secondați fiind, cu mare succes, de liberali.

Așa că în perioada următoare vom vedea conferințe de presă mamut, pe teme de sănătate sau energie, amenzi date în stânga și în dreapta și proiecte pentru un viitor luminos. Adică guvernul PNL-PSD se face că lucrează. Măsurile vor veni și ele, probabil. Dar mult prea târziu.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...